Διαλύονται τα Κρατικά Ογκολογικά με δημόσιο χρήμα

Διαλύονται τα Κρατικά Ογκολογικά με δημόσιο χρήμα

Ωδή στα Κρατικά Ογκολογικά και κύκνειο άσμα στην ελπίδα

Με πηχυαίους τίτλους είδαμε στα ΜΜΕ ότι ο Υπ. Υγείας, κ. Παμπορίδης, ανέφερε την Τετάρτη 23/11/2016 ενώπιον της Βουλής ότι: «…το Υπουργείο αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στο να συγκρατήσει ογκολόγους στα κρατικά νοσοκομεία, εξαιτίας της τεράστιας διαφορά που υπάρχει στις απολαβές και στο καθεστώς εργασίας μεταξύ των ογκολόγων του δημοσίου και των ογκολόγων που εργάζονται στο Ογκολογικό της Τράπεζας… αυτό συμβαίνει επειδή μόλις ανοίξει θέση Ογκολόγου στο ΟΚΤΚ, όπου οι συνθήκες και ο μισθός είναι πολύ καλύτερος, οι γιατροί του δημοσίου υποβάλλουν παραίτηση και δικαιολογημένα κατά την άποψή μου, πάνε εκεί κι αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται… στόχος δεν είναι να μειωθούν οι μισθοί στο Ογκολογικό της Τράπεζας αλλά να διορθώσουμε τους μισθούς και την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία… η κακή διαχείριση λόγω γραφειοκρατίας δημιουργεί διασπάθιση χρήματος και εκκολάπτει τη διαφορά και δημιουργεί εστίες μόλυνσης στη διαχείριση των οικονομικών υγείας».

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτη

Την Πέμπτη 24/11/2016, ο κ. Υπουργός της Υγείας στη Βουλή συνεχίζει τον «οδυρμό» του για την Υγεία αφού παραδέχεται ότι κατάντησε εφιάλτης του Υπουργείου οι παραιτήσεις των γιατρών από το δημόσιο και υπόσχεται δέσμη μέτρων παραδεχόμενος ότι: «… μια από τις αγορές στις οποίες αποταθήκαμε ήταν η Ελλάδα. Ε, δεν γίνεται να λες σε έναν άνθρωπο να ξεσπιτωθεί, να αλλάξει χώρα και περιβάλλον, να αλλάξουν τα παιδιά του σχολείο, να αναστατώνει όλη την οικογένειά του και να του δίνεις συμβόλαιο 15μερο ή 6μηνο και ένα μισθό που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του και στις σπουδές του, που έλιωσε τα παντελόνια του για 15 χρόνια σε μια καρέκλα για να σπουδάσει. Πρέπει να του δώσουμε ένα μισθό που να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή και συνθήκες εργασίας που να μην καταρρακώνουν την αξιοπρέπειά του».

Σημαντικές οι διαπιστώσεις  του κ. Υπουργού, αλλά για όσους γνωρίζουμε: «Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων άλλα δε θεός (βλέπε Τράπεζα) κελεύει». Γιατί διαπιστώνεται ότι ναι μεν η Κυβέρνηση παραδέχεται την ηγεμονία του παρακράτους της Τράπεζας αλλά τελικά φοβάται ή αρνείται να αποφύγει τα θέλω της και τις δολοπλοκίες της. Το σαθρό κατεστημένο μαζί με τις εγκληματικές ενέργειες της Τράπεζας ζουν και καθοδηγούν με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε από το κακό στο χειρότερο! Όλα αυτά είναι ωδή για τα Κρατικά Ογκολογικά και κύκνειο άσμα στην ελπίδα για αυτοδύναμα κρατικά νοσοκομεία με δικούς τους πόρους επιβίωσης αλλά και ανάπτυξης.

Καταρχήν να πούμε ότι όπως αποδείξαμε με έγγραφα στο περιοδικό του ΕΛ.Α-ΖΩ, ΜΑΖΙ τεύχος 9, σσ 43-45, το Ογκολογικό της Τράπεζας είναι Ιδιωτικού Δικαίου, δεν ελέγχεται από τον Γεν. Ελεγκτή, κι ουσιαστικά διοικείται από ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου. Το Δεκέμβριο του 1998 το Υπ. Συμβούλιο κατήργησε τη συμφωνία για κρατική χορηγία προς αυτούς και θα έπρεπε στο εξής να αγοράζει υπηρεσίες το Κράτος από το ΟΚΤΚ με βάση προσυμφωνημένου τιμολογίου (σ. 44).mazi-%cf%849-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf

Η Τράπεζα έκτοτε αρνείται να δώσει τιμοκατάλογο και εξαναγκάζεται το Κράτος να δίνει την όποια χορηγία της ζητηθεί, αφού παρασκηνιακά απειλούν ότι θα το κλείσουν αν δεν τους δοθεί η χορηγία που απαιτούν. Το Υπ. Υγείας διατυμπανίζει ότι επειδή το ΟΚΤΚ χρηματοδοτείται από το Κράτος πρέπει να το θεωρούμε «κρατικό»! Κρατικό μεν αλλά ανεξέλεγκτο από το Κράτος!

Το Κράτος πληρώνει όλα τα λειτουργικά έξοδα του ΟΚΤΚ που από το 1998-2015 ανήλθαν στα 400 εκ. ευρώ περίπου. Μέσα στα λειτουργικά είναι και οι μισθοί του προσωπικού, οι οποίοι πρέπει να είναι αντίστοιχοι με τις κλίμακες του δημοσίου. Σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή από ιδιωτική ελεγκτική υπηρεσία για το 2012 που καλύπτεται από την Κυβέρνηση η πρόσληψη ενός νέου ογκολόγου στο ΟΚΤΚ ξεκινά με κλίμα Α13 full ή 71.358 ετησίως που με τα επιδόματα, υπερωρίες και εισφορές εργοδότη στοιχίζει στο Κράτος 104.820 ετησίως. Αντίστοιχα τώρα στο δημόσιο η πρόσληψη ενός Ογκολόγου είναι στην κλίμακα Α11+4 που είναι καθαρά 29.900 ετησίως.

Οι μισθοί στο ΟΚΤΚ που πληρώνονται από το Κράτος

Οι μισθοί στο ΟΚΤΚ που πληρώνονται από το Κράτος

Πώς είναι δυνατό να θεωρείται το ΟΚΤΚ  ότι τάχατες είναι «κρατικό» και να πληρώνονται εκεί οι γιατροί από τον κρατικό κουρβανά με χρυσό 2 ½-3 φορές πάνω από ένα γιατρό του δημοσίου και με τα ίδια προσόντα οι γιατροί του δημοσίου να φυτοζωούν; Εδώ διαπιστώνεται ότι το Κράτος επιδοτεί με χρυσό το ΟΚΤΚ και δεν προτίθεται να μειώσει τους μισθούς αυτούς, όπως είπε ο κ. Υπουργός, αλλά συνάμα το Κράτος δείχνει αδιαφορία για τους κρατικούς γιατρούς! Δύο μέτρα και δύο σταθμά ή οι εκβιασμοί των επίορκων γιατρών και των τραπεζιτών οδηγούν στη διάλυση των Κρατικών Ογκολογικών και στη συνέχεια των Κρατικών Νοσοκομείων!

Ένα άλλο θέμα που οφείλουμε να εξετάσουμε είναι ποιος εγκρίνει τις προσλήψεις στο ΟΚΤΚ. Ο δρ Ανδρεόπουλο του ΟΚΤΚ, είπε στην τηλεόραση του Κάπιταλ τον Ιανουάριο του 2014: «Για να προσλάβουμε ένα γιατρό κάνουμε αίτηση στο Υπ. Υγείας και στο ΥΠΟΙΚ και περιμένουμε 2 χρόνια να μας απαντήσουν». Φέτος με προσπάθειες του ΕΛ.Α-ΖΩ ήλθαν 3 Ογκολόγοι από την Ελλάδα για να προσληφθούν στο δημόσιο. Η πρώτη ήλθε τον Φεβρουάριο, ενθουσιάστηκε από το Κρατικό Ογκολογικό. Ξαφνικά της τηλεφώνησαν να έχει συνάντηση με συνάδελφό της από το ΟΚΤΚ. Όπως ενημέρωσε εκ των υστέρων της είπαν ότι θα κλείσει το Κρατικό Ογκολογικό σύντομα και ήταν άδικο να έλθει και να φύγει σύντομα, δεν ήθελε να εργαστεί στο ιδιωτικό της Τράπεζας και δεν επέστρεψε. Η δεύτερη περίπτωση τον Μάρτιο, ήλθε εγγράφηκε στο δημόσιο, πήγε για μια μέρα στο Κρατικό Ογκολογικό στη Λευκωσία και την επομένη μετατέθηκε στη Λεμεσό!!! Η τρίτη περίπτωση ήλθε κι εγγράφηκε για το δημόσιο αλλά ξαφνικά της είπαν ότι δεν μπορεί να εργαστεί στο δημόσιο γιατί δεν είναι στη λίστα των 28 που έδωσε ο ΠτΔ. Την επομένη προσλήφθηκε με έγκριση του Υπ. Υγείας και του ΥΠΟΙΚ στο ΟΚΤΚ!!!

Πώς είναι δυνατό με αυτά τα στοιχεία και με αυτά τα παρασκήνια να συγκρατηθούν γιατροί στο δημόσιο; Πώς μπορεί το Κρατικό Ογκολογικό της Λευκωσίας απογυμνωμένο από προσωπικό, εξοπλισμό και ακτινοθεραπευτικό τμήμα να προσελκύσει γιατρούς. Διαλύονται τα Κρατικά Ογκολογικά με δημόσιο χρήμα, με εγκρίσεις από τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών αλλά και το Προεδρικό και μετά δήθεν κλαψουρίζουν γιατί φεύγουν οι γιατροί από τα δημόσια Νοσοκομεία. Αυτά όλα είναι ρητορείες για το ευρύ κοινό, αλλά κι εγκληματικά παιχνίδια σε βάρος των γιατρών του δημοσίου, σε βάρος του δημοσίου χρήματος αλλά και σε βάρος των καρκινοπαθών! Θα επανέλθουμε, να είστε σίγουροι.