Απάντηση στις επιστολές του Υπουργού Υγείας και της Γεν. Δ/ντριας σε σχέση με καταγγελίες του ΕΛ.Α-ΖΩ για την καταστροφή ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων

2. Απάντηση στις επιστολές του Υπουργού Υγείας και της Γεν. Διευθύντριας

     Απαντώ στην επιστολή της κας Γιαννάκη, που μου αποστείλατε την 1η Ιουλίου με email σε απάντηση δικής μου δημόσιας καταγγελίας που έστειλα στα ΜΜΕ και σε εσάς στις 17 Ιουνίου. Επίσης απαντώ και σε επιστολή από τον Υπουργό Υγείας, που μου απέστειλε με ημερομηνία 29 Απριλίου αλλά που την παρέλαβα από το ταχυδρομείο, 800 μέτρα το γραφείο μου από το Υπουργείο, στις 29 Μαΐου!

     Στην επιστολή της η κα Γιαννάκη ορθά αναγνωρίζει ότι: «Δεν αμφισβητούμε την αγνότητα και την ανιδιοτέλεια των κινήτρων σας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων στην Κύπρο ακτινοθεραπευτικών υπηρεσιών και δη στον κρατικό τομέα…». Στην συνέχεια με επιπλήττει: «… όταν όμως η ασκούμενη από μέρους σας κριτική λαμβάνει τη μορφή εκτόξευσης βαρειών χαρακτηρισμών και ύβρεων κατά τρόπο συστηματικό και γενικευμένο κατά παντός εμπλεκομένου, όπως γίνεται αντιληπτό ακόμα και καλόπιστη κριτική να περιέχεται στα προβαλλόμενα επιχειρήματά σας, αυτή συμπαρασύρεται από τις μη στοιχειοθετημένες και γενικευμένες κατηγορίες που διατυπώνετε…». Να διευκρινίσω ότι οι καταγγελίες μου, όσο βαριές κι αν είναι, είναι ΠΑΝΤΟΤΕ τεκμηριωμένες με έγγραφα και η ΑΛΗΘΕΙΑ δίνεται όχι με γενικευμένες κατηγορίες αλλά με ΓΕΓΟΝΟΤΑ, αν αυτές οι ΑΛΗΘΕΙΕΣ είναι ύβρεις, τότε οι λέξεις χάνουν την έννοιά τους.

     Αλλά ούτε εσείς στο Υπουργείο Υγείας, ούτε η Αστυνομία, ούτε η Γενική Εισαγγελία αλλά, δυστυχώς, ούτε τα ΜΜΕ τόλμησαν να μας καλέσουν ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ για να αποδείξουμε τα όσα καταγγέλλουμε δημόσια διότι το «βαθύ κράτος» των τραπεζιτών το απαγορεύει με διακοπή της διαφήμισης ή/και με διακοπή κόκκινων δανείων!!! Και οι καταγγελίες μας όσο κι αν είναι τεκμηριωμένες με έγγραφα… είναι εις «ώτα μη ακουόντων», απλά τηρείτε ΟΛΟΙ σιωπητήριο, είδος ομερτά κι επιβάλλεται συσκότιση.

     Διαφωνώ με την απαντητική επιστολή αμφοτέρων σας για την καταστροφή ή/και εξαφάνιση, το 2010, στο παλαιό Νοσοκομείο των 2 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων κοβαλτίου και την εξαφάνιση τρίτου, ενός ΡΑΝΤΑΚ επιφανειακής ακτινοβολίας, συνολικής αξίας των 3 Ꞓ1.3 εκ. Ισχυρίζεστε ότι: «… κατόπιν και στη βάση των ερευνών που έγιναν από την Αστυνομία, η υπόθεση ταξινομήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, ελλείψει οποιασδήποτε μαρτυρίας για τη διάπραξη σχετικών ποινικών αδικημάτων, επανέρχεσθε για να στηλιτεύσετε τους χειρισμούς που έγιναν από τις αρμόδιες αρχές»! Λυπούμαι και πάλι θα σας διαψεύσω, αλλά ο ισχυρισμός σας, ότι τάχατες η Αστυνομία δεν βρήκε μάρτυρες, είναι εν γνώσει σας ανυπόστατος σε μια προσπάθειά σας να συγκαλύψετε ένα έγκλημα σε βάρος της δημοσίας υγείας και του δημοσίου χρήματος αλλά και τη στήριξη προς εκμετάλλευση των Καρκινοπαθών από τραπεζίτες και ιδιώτες. Πρόδηλη είναι η εσκεμμένη προσπάθεια τού Υπουργείου Υγείας, με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης» να μαραζώνουν σταδιακά τα κρατικά Νοσοκομεία ώστε σε περίοδο Αυτονόμησης να μην έχουν ασθενείς-πελάτες και οικονομικές εισροές, να επέλθει οικονομική ασφυξία,  ώστε να «δικαιολογηθείτε» για να τα δώσετε σε τιμή ευκαιρίας σε ιδιώτες.

     Αν έχω κάποιο λάθος στα όσα καταγράφω και καταγγέλλω δημόσια μπορείτε να με καταγγείλετε στην Αστυνομία ή στον Γεν. Εισαγγελέα ή να δημοσιοποιήσετε την απάντησή σας στα ΜΜΕ. Τολμήστε να δημοσιοποιήσετε ότι τάχατες άδικα σας κατακρίνω, τι φοβάστε; Τόσα χρόνια κρύβεστε και παροτρύνετε και λειτουργούς του Υπουργείου σας να παραπληροφορούν τους πάντες. Ασχολούμαι με τους Καρκινοπαθείς από το 1988 και γνωρίζω πολλά παρασκήνια και έχω στα χέρια μου εκατοντάδες έγγραφα αλλά η Τράπεζα απαγορεύει στα ΜΜΕ να γράψουν οτιδήποτε με απειλή τη διαφήμιση, ενώ το Υπ. Υγείας από το 2013 παραπληροφορεί. Όποιος με γνωρίζει ξέρει ότι προσπαθώ να σώσω Καρκινοπαθείς από την ταλαιπωρία και προπαντός να σώσω ΖΩΕΣ συνανθρώπων μου. Δεν έχω κανένα κέρδος οικονομικό ή πολιτικό από αυτή την προσπάθειά μου, αντίθετα «έζησα και ζω» τον Καρκίνο από κοντά 33 χρόνια τώρα, συνάντησα και συναντώ παντού εμπόδια, ακόμη και στα επαγγελματικά μου ως εκδότης, επειδή ζητώ το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ για κάθε πολιτισμένο κράτος, όπως το κράτος να κάνει κρατικά Ογκολογικά-Ακτινοθεραπευτικά!

     Σας επισυνάπτω το έγγραφο-καταγγελία στην Αστυνομία, που παρέδωσα στον ίδιο τον Υπαρχηγό, κ. Νικολαΐδη, για την καταστροφή ή/και εξαφάνιση των 3 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων. Αν τη διαβάσετε προσεκτικά θα βρείτε την ΑΛΗΘΕΙΑ και αν θέλετε ευχαρίστως να σας δείξω και δεκάδες έγγραφα. Είναι γι’ αυτό που ΟΛΟΙ κρύβονται και σιωπούν. Τα καταγγέλλω επώνυμα και ενυπόγραφα και θα συνεχίσω έτσι γιατί το Υπουργείο αφήνει κόσμο να ταλαιπωρείται και να πεθαίνει για χάρη της Τράπεζας, στην οποία η κα Γιαννάκη υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΟΚΤΚ αλλά και ιδιωτών και γνωρίζετε από πρώτο χέρι τα παρασκήνια:

     1.  Η καταγγελία καταγράφει τα πάντα με ημερομηνίες και μάρτυρες, μάλιστα φωτογράφισα πολλές σελίδες από το ημερολογιακό-βιβλίο του ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος επιφανειακής ακτινοβολίας  PANTAK, το οποίο δούλευε μέχρι την τελευταία μέρα πριν μεταφερθεί το παλαιό νοσοκομείο στο νέο. Αν δείτε το ημερολόγιο του ΡΑΝΤΑΚ θα αντιληφθείτε ότι το μηχάνημα δούλευε μέχρι την τελευταία ημερά πριν από τη μεταφορά του παλαιού στο νέο Νοσοκομείο τον Οκτώβρη του 2006. Μάλιστα κάποια στιγμή έφτασε να ακτινοβολεί 60 ασθενείς ημερησίως, επειδή χάλασε αυτό της Τράπεζας και τους έστελναν στο κρατικό. Κι όμως, ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ στη μεταφορά και το Υπουργείο προσποιείται τον ανήξερο!

     2. Μάλιστα, ο Χαράλαμπος (Πάμπος) Χαριλάου όταν ήταν στο Υπουργείο, τώρα είναι εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, έκανε ύστερα από εντολή έρευνα, του δώσαμε πολλά έγγραφα και φωτογραφίες, κι έκανε έκθεση προς το Υπ. Υγείας, αλλά αρνείται να μας τη δώσει το Υπουργείο. Γιατί την κρύβεται; Τι δεν θέλετε να μαθευτεί;

     3. Προτείναμε στην Αστυνομία να καταθέσουν, ύστερα από συνεννόηση μαζί τους, οι 3 Ογκολόγοι-Ακτινοθεραπευτές του Γεν. Νοσοκομείου που ήταν χρήστες των 3 μηχανημάτων κι υπήρξαν Διευθυντές του Τμήματος: Τον δρα Ρωσσίδη, τον δρα Σπανό και τη δρα Ρένα Ιωάννου, όπως προτείναμε ως μάρτυρες και 2 χειριστές του συγκεκριμένου μηχανήματος ΡΑΝΤΑΚ και την προϊστάμενη του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, Μαρούλλα Κυριακίδη, αλλά ουδέποτε κάλεσαν έστω ένα. Άρα δεν υπάρχει έλλειψη μαρτυρίας αλλά εσκεμμένη και εγκληματική συνομωσία για απόκρυψη της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, και σ’ αυτό το αισχρό παιχνίδι συμμετείχε και το Υπουργείο Υγείας που έκανε τα αδύνατα δυνατά για να αποσιωπηθεί το έγκλημα.

     4. Το καταγγείλαμε πολλές φορές εγγράφως και στη Γεν. Εισαγγελία αλλά δεν απαντούν στις επιστολές μας.

     5. Ο βουλευτής Γ. Περδίκης και άλλοι 4 βουλευτές από άλλα κόμματα ζήτησαν εγγράφως από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, που προέδρευε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου, να συζητηθεί το όλο θέμα αλλά κώφευε μέχρι την αποχώρησή του από τη Βουλή.

     6. Το καταγγείλαμε και σε 3 προέδρους της Βουλής: τον Γιαννάκη Ομήρου, τον Δημήτρη Συλλούρη και τη σημερινή Αννίτα Δημητρίου, και οι 3 έστειλαν επιστολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με αντίγραφο στον ΕΛ.Α-ΖΩ, αλλά οι πρόεδροι της Επιτροπής, Κώστας Κωνσταντίνου και ο σημερινός Ευθύμιος Δίπλαρος του ΔΗΣΥ, αρνούνται να απαντήσουν. Τι θέλει να κρύψει η Επιτροπή της Βουλής;

     Κύριε Υπουργέ και κυρία Γεν. Διευθύντρια,

     Ποτέ δεν μιλάμε αυθαίρετα και χωρίς έγγραφα, εν γνώσει και του Νόμου για ψευδείς δημόσιες πληροφορίες. Παράλληλα επικαλούμαστε και 5 εκθέσεις που κατέχουμε και που ζητούν να γίνουν κρατικά Ακτινοθεραπευτικά:

     1. Την ογκώδη «έκθεση Λόρδος», του 2004, υπό τη Dr Hellen Soteriou και 36 επιστήμονες και γιατρούς.

     2. Την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ιουνίου του 2005 που προνοούσε τη μεταφορά του Ογκολογικού Τμήματος από το παλαιό Νοσοκομείο στο νέο ΩΣ ΕΧΕΙ και τότε είχε ΤΡΙΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ. Υπάρχει και σχετική επιστολή από τον τότε Γεν. Δ/ντή του Υπουργείου. Άρα εσκεμμένα καταστράφηκαν από το Υπουργείο Υγείας. Ποιου ήταν την εντολή;

     3. Την έκθεση-έκκληση της Π.Ο.Υ. που ζητεί όπως ΟΛΑ τα κράτη αυξήσουν τις Κρατικές Ογκολογικές Υπηρεσίες και δημιουργία Κρατικών Ακτινοθερπευτικών: «Επειδή ο καρκίνος εξελίσσεται σε χειρότερο από το aids. Και σε κράτη όπου δεν έχουν Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ή είναι λίγα τότε το 60% των Καρκινοπαθών που χρήζουν ακτινοθεραπείας και δεν μπορούν να την πάρουν, αυτοί ενδέχεται να πεθάνουν». Αυτό που συμβαίνει εδώ δεν είναι εσκεμμένη κρατική δολοφονία Καρκινοπαθών;

     4. Τη Στρατηγική του Καρκίνου που ψήφισε το 2009 ΟΜΟΦΩΝΑ η Βουλή, μετά από διαβουλεύσεις 4 χρόνων με ΟΛΟΥΣ τους ενδιαφερόμενους.

     5. Την πρόσφατη απόφαση της  Επιτροπής Καρκίνου της Ευρωβουλής, στις 16 Φεβρουαρίου 2022,  όταν ψήφισε η Ολομέλεια της Ευρωβουλής, με 657 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 27 αποχές, τη Νέα Στρατηγική Καρκίνου, με το σκεπτικό: «… για ενδυνάμωση της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου – προς μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη στρατηγική (2020/2267(INI))».  Τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα που αφορούν και την Κύπρο για τα Κρατικά Ακτινοθεραπευτικά είναι τα  εξής:

     «Γ. … ότι σημειώνονται ανισότητες μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ περιφερειών σε κάθε χώρα όσον αφορά την έγκαιρη πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ σε οικονομικά προσιτές και ποιοτικές θεραπείες και περίθαλψη…».

     «67. υποστηρίζει τη βελτίωση της ποιοτικής ακτινοθεραπείας στην ΕΕ, καθώς και την αυξημένη και ίση πρόσβαση σε αυτήν, με την αναγνώριση της ιατρικής φυσικής και της ακτινοθεραπείας ως ειδικευμένων κλάδων, την προώθηση κοινών προτύπων εκπαίδευσης και κατάρτισης, την αύξηση της ενωσιακής χρηματοδότησης ώστε να επεκτείνουν τα κράτη μέλη τις υποδομές ακτινοθεραπείας τους, και την αύξηση των επενδύσεων των ενωσιακών και εθνικών ταμείων έρευνας και καινοτομίας σε έρευνες στον τομέα της ακτινοθεραπείας».

     «105. αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, καθώς πολλές ογκολογικές κλινικές σε δημόσια νοσοκομεία πάσχουν από έλλειψη εργατικού δυναμικού και ικανότητας· ζητεί, επομένως, να δημιουργηθούν υψηλής ποιότητας ακτινοθεραπευτικές κλινικές και σύγχρονα ογκολογικά κέντρα σε δημόσια νοσοκομεία, με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία».

     Είμαστε, λοιπόν, το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κράτος της Ευρώπης που δεν έχει ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ Κρατικά Ογκολογικά με Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα κι εξαρτόμαστε από ιδιώτες! Είμαστε η 5η χειρότερη στην ΕΕ στην προσφορά Ογκολογικών Υπηρεσιών και «πρωταθλητές» στην παραπληροφόρηση, στη διαφθορά και τη διαπλοκή, κι αυτά με διεθνείς αποφάσεις, όχι δικές μου. Αυτές τις Υπηρεσίες Ογκολογίας τις εκμεταλλεύονται με πολύ ψηλές τιμές Ογκολογικών Υπηρεσιών 2 ιδιωτικές εταιρίες, το ΟΚΤΚ και το Γερμανικό, που έστησαν καρτέλ και υπερδιπλασίασαν το κόστος των Ογκολογικών Υπηρεσιών, επειδή δεν υπάρχει κρατικός ανταγωνισμός και σε βάρος του δημοσίου χρήματος και της υγείας των Καρκινοπαθών.

     Κάνατε, λοιπόν, εκεί στο Υπουργείο Υγείας, το στατιστικό «θαύμα» στην παραπλάνηση! Ανακοινώνετε  εδώ και χρόνια ότι ετησίως τάχατες έχουμε μόνο 3.300 νέα περιστατικά καρκίνου, που τόσα είχαμε το 2010! Κι αυτό για να ταιριάζουν οι αριθμοί με τα υφιστάμενα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα των ιδιωτών και να μη αποκαλύπτεται ότι χρειαζόμαστε περισσότερα για να βάλει το κράτος. Ενώ στην ΕΕ το Υπουργείο σας υποβάλλει ότι τα νέα περιστατικά είναι πάνω από 5.300!!! Έτσι ετησίως μένουν χωρίς ακτινοθεραπεία 1.200 περίπου Καρκινοπαθείς και το αποκρύβετε και από τους ίδιους. Το πήραν χαμπάρι οι ιδιώτες επιχειρηματίες υγείας και τώρα άλλες δύο εταιρίες στήνουν ακτινοθεραπευτικά και το κράτος το γνωρίζει αλλά παραμένει δήθεν αμέτοχο και κρύβεται με απειλές σε όσους λένε την ΑΛΗΘΕΙΑ κι επιτρέπει την εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας και του δημοσίου χρήματος.

     Φτιάχνετε «επιτροπές» Καρκίνου με «επίλεκτους» συνεργάτες της Τράπεζας, που εκ των προτέρων δεσμεύονται ότι δεν πρέπει να γίνουν κρατικά Ογκολογικά, αυτό το διαπιστώσαμε πρόσφατα. Κι είναι εσκεμμένη κρατική παραπλάνηση και παραπληροφόρηση!!! Ο ΕΛ.Α-ΖΩ ήταν σε όλες τις προηγούμενες επιτροπές αλλά τώρα αποκλείστηκε επειδή ζητεί Κρατικά Ακτινοθεραπευτικά!!!

     Δεν μπορείτε, λοιπόν, κ. Υπουργέ και κα Γιαννάκη, να βάζετε τα πάντα στο καλάθι των άχρηστων, να αποκρύβετε την ΑΛΗΘΕΙΑ, να μην συμβαδίζετε με το Κυπριακό Σύνταγμα που προνοεί το Δικαίωμα στη Ζωή και την Υγεία, να βάζετε στον κάλαθο τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και να αγνοείτε τις οδηγίες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα των Ασθενών και να έρχεστε από πάνω να μας επιπλήττετε γιατί μαχόμαστε ΕΝΤΙΜΑ και ναι με ΠΑΘΟΣ, που όπως παραδέχεστε με αγνότητα, χωρίς οικονομικά κι άλλα ανταλλάγματα. Απλά έχουμε την εντιμότητα να ζητάμε όπως το κράτος κάνει ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, όπως συμβαίνει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη. Εμείς θα συνεχίσουμε τον ΕΝΤΙΜΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ χωρίς φόβο αλλά με έγνοια μας τους ταλαιπωρημένους συνάνθρωπούς μας.

     Τα όσα συμβαίνουν τα καταγγείλαμε με πολυσέλιδη έκθεση σε 5 γραφεία της προέδρου της ΕΕ, εδώ και μήνες, αλλά ούτε το συνηθισμένο: «λάβαμε την επιστολή σας» δεν πήραμε. Τώρα θα αποταθούμε με καταγγελία σε ΟΛΟΥΣ τους ευρωβουλευτές και τους 705, ώστε να μην υπάρχει η δικαιολογία ότι δεν γνώριζαν. 

     Ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος γνωρίζει τα παρασκήνια του υπουργείου, Tweeted κι αναφέρει: «Απαράδεκτες πρακτικές και προνόμια των ανωτάτων δωμάτων του ΥπΥγ, που διαιωνίζουν την πελατειακή σχέση με τους πολίτες-ψηφοφόρους. Κάναμε ΓεΣΥ για να τελειώσουμε με αυτά αλλά οι “αδέκαστοι προστάτες” των δημοσίων οικονομικών δεν τα βλέπουν αυτά. Βλέπεις δεν ενοχλούμε φίλους μας»!

Τέλος, θα δημοσιοποιήσουμε την επιστολή αυτή υπογεγραμμένη με όλα τα στοιχεία μου ώστε να σας δοθεί η ευκαιρία να με διαψεύσετε ή/και να με καταγγείλετε. Ιδού η Ρόδος, προχωρήστε λοιπόν, σας έδωσα πολλά στοιχεία. «Μπορείτε να ξεγελάτε όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό».

     Μπορείτε να ακολουθείτε το Νόμο της Σιωπής ή ομερτά αλλά εμείς ακολουθούμε την ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ και το Verba volant, scripta manent ώστε κανένας να μη μπορεί να μας αμφισβητεί.

Είμαι στη διάθεσή σας σε ό,τι με χρειαστείτε.

Χρ. Ανδρέου

Πρόεδρος του ΕΛ.Α-ΖΩ, Ερευνητής/Συγγραφέας/Εκδότης, Βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών κι άλλες 15 βραβεύσεις