Απάντηση στον Υπουργό Υγείας για τα Κρατικά Ακτινοθεραπευτικά

Στις 11 Απριλίου το ΔΣ του Συνδέσμου Καρκινοπαθών Ε.Λ.Α-ΖΩ συνοδευόμενο από τον αντιπρόεδρο των Ογκολόγων Ακτινοθεραπευτικών Ελλάδας, δρ Γ. Πισσάκα, δ/ντή του Ακτινοθεραπευτικού Αλεξάνδρα, Αθηνών, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, κ. Χατζηπαντέλα, με αίτημα όπως το κράτος κάνει κρατικό Ακτινοθεραπευτικό στο ΓΝ Λευκωσίας, όπως συμβαίνει σε ΟΛΑ τα κράτη της Ευρώπης και σε όλα τα πολιτισμένα κράτη. Να σημειωθεί ότι ο δρ Πισσάκας ήταν μέχρι  το 2012 σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας Κύπρου για τα ακτινοθεραπευτικά δρώμενα.

Στη συνάντηση υποβάλαμε στον κ. Υπουργό και του επιδώσαμε και έγγραφα ότι αυτό που συμβαίνει να μην έχει το κράτος Κρατικά Ακτινοθεραπευτικά είναι παγκόσμια πρωτοτυπία που συμβαίνει μόνο στις υπανάπτυκτες χώρες, είναι αντίθετο με τις οδηγίες της Π.Ο.Υ και της πρόσφατης απόφασης της ΕΕ (Έγκριση Στρατηγικής του Καρκίνου, στις 16/2/2022 που προνοεί κρατικά Ακτινοθεραπευτικά), είναι αντίθετο με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2005 και της Στρατηγικής του Καρκίνου που ενέκρινε η Βουλή το 2009 και αντίθετο με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα των Ασθενών.

Πιο κάτω θα δώσουμε απαντήσεις στην απαντητική επιστολή του κ. Υπουργού, ημερομηνίας 29 Απριλίου, την οποία παραλάβαμε στις 29 Μαίου, παρόλο που το γραφείο του Συνδέσμου είναι στο άγαλμα του Σολωμού και μόλις 700 μέτρα από το Υπουργείο. Για να μην μακρηγορούμε θα απαντούμε ένα θέμα κάθε φορά.

  1. Πότε ιδρύθηκε το Κρατικό Ακτινοθεραπευτικό και πώς εξαφανίστηκαν 3 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα αξίας €1.3 εκ

Το κρατικό Ογκολογικό ιδρύθηκε το 1964 από τον μ. δρ. Δημήτρη Σουλιώτη και από το 1969 είχε Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα  με 3 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα υπό τη δρα Hellen Soteriou. Ήταν σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 2006  όταν έγινε η μεταφορά του παλαιού Νοσοκομείου στο Νέο. Στο Νέο και περιέργως δεν υπήρχε πρόβλεψη (;) για θωρακισμένο χώρο για τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα. Η αλήθεια είναι άλλη, όπως μας διαβεβαιώνουν οι αρχιτέκτονες, Φεραίος και Κυριάκου, υπήρχε πρόβλεψη ολοκληρωμένο Ογκολογικό Τμήμα με Ακτινοθεραπευτικό αλλά η Τράπεζα ζήτησε να αφαιρεθεί και η Κυβέρνηση υπέκυψε.

Μέχρι να ετοιμαστεί ο θωρακισμένος χώρος στο Νέο Νοσοκομείο τα 3 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα φυλάχτηκαν στο παλαιό. Όταν το 2010 ετοιμάστηκε χώρος στο Νέο έγινε το «θαύμα»: Εξαφανίστηκε το ένα μηχάνημα επιφανειακής ακτινοβολίας ΡΑΝΤΑΚ κατά τη μεταφορά από το παλαιό στο νέο Νοσοκομείο, αξίας  €300.000, ταυτόχρονα μπουλντόζα, δήθεν κατά λάθος κατέστρεψε τα άλλα δύο ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου αξίας €1 εκ.

Το καταγγείλαμε με έγγραφα και φωτογραφίες στο Υπουργείο Υγείας, στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, στον Γεν. Εισαγγελέα, στη Βουλή και στα ΜΜΕ.  Χωρίς η Αστυνομία ή/και η Γεν. Εισαγγελία ή/και η Βουλή να μας καλέσει να στηρίξουμε την καταγγελία μας, χωρίς να κληθούν οι μάρτυρες που προτείναμε, που οι πλείστοι ήταν δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονταν στο Ογκολογικό του Γεν. Νοσοκομείου, Η υπόθεση έκλεισε από την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία, παρόλο που το Υπουργείο παραδέχεται ότι έγινε η καταστροφή, επειδή δήθεν… «δεν υπήρχε μαρτυρία». ΧΩΡΙΣ να μας καλέσουν! Κάποιοι με οικονομικά κι άλλα συμφέροντα επέβαλαν «σιωπητήριο» στην Νομική Υπηρεσία, στην Αστυνομία, στη Βουλή και τα ΜΜΕ.

Τώρα το Υπουργείο Υγείας αντί να ζητήσει από εμάς τους καταγγέλλοντες  επιπλέον στοιχεία δηλώνει ότι η εταιρία του ενός ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος έκλεισε! Κι όμως έχουμε έγγραφα και για τα 3 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα που λένε άλλα, αλλά απλά … δεν θέλουν να τα δουν!  Μάλιστα τους υποδείξαμε ότι συγκεκριμένος υπάλληλος του Υπουργείου (έχουμε το όνομά του) έκανε έρευνα, τον οποίο βοηθήσαμε με έγγραφα κι έκανε έκθεση αλλά η έκθεση παραμένει μυστική ή εξαφανίστηκε!

Οι ιδιώτες εκμεταλλευτές των Ογκολογικών Υπηρεσιών και η ελίτ του διεφθαρμένου οικονομικό πολιτικού συστήματος  «θριαμβεύει», το δε Υπουργείο Υγείας ακολουθεί το «Νόμο της Σιωπής» ή «ομερτά» και της διαστρέβλωσης της Αλήθειας, αδιαφορώντας αν ταλαιπωρούνται ασθενείς και πολλοί πεθαίνουν αβοήθητοι, αδιαφορώντας αν καταπατούνται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα των Ασθενών και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αδιαφορώντας αν ο ΟΑΥ πληρώνει τώρα πολλαπλάσια την ακτινοθεραπεία. Ο τέως Γεν. Εισαγγελέας κ. Κληρίδης είπε για κάτι ανάλογο: ΝΤΡΟΠΗ! Η Διαφάνεια έγινε Σκοτεινή και Αδιαφανής.

Τα ΜΜΕ πλήττονται από τον «Νόμο της Σιωπής» και τους απαγορεύεται να γράφουν ή να ασχολούνται με τα κρατικά Ογκολογικά για να μην χάσουν την «ευλογία» της διαφήμισης από τραπεζίτες, αλλά και η Βουλή τηρεί σιγή ιχθύος από το 2013, όπου απαγορεύεται η όποια συζήτηση για τα κρατικά Ογκολογικά από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρόλες τις γραπτές εκκλήσεις βουλευτών!

Κι όμως, η Βουλή των Αντιπροσώπων διοργάνωσε, 27 και 28 Μάϊου 2022, παγκόσμιο συνέδριο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με συμμετοχή βουλευτών και αξιωματούχων από 57 χώρες κάπου 140 σύνεδροι από Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν κι εκπρόσωποι της GRECO, του ΟΑΣΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Διεθνούς Διαφάνειας, των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΟΣΑ, καθώς και δημοσιογράφοι με πλούσια δράση στην ανάδειξη σκανδάλων. Στόχος τους η ισχυροποίηση της πολιτικής βούλησης, για πάταξη της διαφθοράς!!!  

Όμως στον τόπο μας η ουσιαστική «ομερτά» που έχει επιβληθεί στον δημόσιο λόγο, την εξοργιστική «αφωνία» των ΜΜΕ, της Δικαιοσύνης και το «αδιάφορο σφύριγμα» πολιτικών και των αρμόδιων υπουργών είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη!

Άραγε για ποια κυπριακή διαπλοκή και σκάνδαλα μίλησαν οι δικοί μας συμμετέχοντες;

Τις επόμενες μέρες η συνέχεια. Στείλτε το μήνυμα στους φίλους σας για χάρη της Διαφάνειας.

Χρ. Ανδρέου

Πρόεδρος του Συνδέσμου Καρκινοπαθών ΕΛ.Α-ΖΩ