Η διαμάχη για τα εφημερεύοντα και τα παρασκήνια

Η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες βρίσκεται σε διαβουλεύσεις, ενώ έπρεπε να είχαν λειτουργήσει προ πολλού. Κρύβεται πολλή αλήθεια από πολλούς και κάποιοι παραπλανητικά αναφέρονται στην επιφάνεια ότι είναι για τον τρόπο αποζημίωσης και το ποσό.

Όσοι γνωρίζουμε παρασκήνια η αλήθεια είναι ότι κάποιοι θέλουν να επιβάλουν τη δημιουργία των εφημερευόντων μέσα στα κρατικά Νοσοκομεία αλλά από ιδιώτες γιατρούς για δυο κυρίους λόγους:

Α. Να μη χρεώνονται οι ιδιώτες με έξοδα στέγασης που περιλαμβάνει: χώρο κι επίπλωση, ρεύμα, εξοπλισμό όπως καρδιογράφο, φωτοτυπική, τηλέφωνα, καθαριότητα και ίσως και γραμματειακό προσωπικό.

Β. Να δημιουργηθεί το προηγούμενο ώστε να μπορούν οι ιδιώτες να διεισδύουν ανενόχλητα πλέον στα Κρατικά Νοσοκομεία σε μια προσπάθεια σαλαμοποίησης των υπηρεσιών των Νοσοκομείων και να περιέλθουν στην κατοχή τους κρίσιμες υπηρεσίες που αφήνουν οικονομικά οφέλη χωρίς προσωπική οικονομική επένδυση.

Διευκρίνηση: Όλοι οι προσωπικοί ιατροί εργάζονται σε κλινικές ή έχουν δικά τους γραφεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Γιατί δεν τα χρησιμοποιούν που είναι κι ένα οικείο περιβάλλον;

Δηλαδή, θέλουν να βάλουν τα Κρατικά Νοσοκομεία να κινούνται σε ράχες εκτροχιασμού, σε συνθήκες αυτονόμησης να κάνουν τα έξοδα για τη συντήρηση των Νοσοκομείων αλλά τα ανέξοδα έσοδα να πηγαίνουν στους ιδιώτες! Οι εμπνευστές θέλουν να βάλουν τα Νοσοκομεία μας να «κολυμπάνε» στο αντίθετο ρεύμα ώστε οικονομικά να μη μπορούν να επιζήσουν και τότε να δοθεί το σύνθημα της αποτυχίας τους και με τη πονηρή ατάκα, ότι το κράτος δε μπορεί να τα βοηθάει επ’ αόριστο οικονομικά, να δημιουργηθεί η δικαιολογία για να τα δώσει σε ιδιώτες, που τάχατες ξέρουν να τα εμπορεύονται. Όπως έγινε με τον Συνεργατισμό, τις Κυπριακές Αερογραμμές, το Σφαγείο της Κοφίνου κ.ά.

Αυτή η εγκληματική γραμμή, υποδαυλίζει τον έντιμο οικονομικό κι επιστημονικό ανταγωνισμό, δημιούργησε καρτέλ με εταιρίες «κυψέλλη» (shell), έγινε η εμπροσθοφυλακή  των  σκοτεινών σχεδίων της ελίτ, της ολιγαρχία και του παρακράτους. Αρχικά ξεκίνησε με τα Κρατικά Ογκολογικά με αίτημα από την Τράπεζα, και η Κυβέρνηση υπέκυψε (!), παρόλο που η Βουλή το 2009 ψήφισε ομόφωνα τη σχετική Στρατηγική του Καρκίνου, το Υπουργικό Συμβούλιο το 2011 ενέκρινε το σχετικό κοντύλι για Κρατικά Ογκολογικά-Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, κι ακολούθως η Βουλή το 2011 και το 2012, σχεδόν ομόφωνα, ψήφισαν το κονδύλι, με 51 ψήφους υπέρ κι 1 κατά στους 56 βουλευτές. Η δε σημερινή Κυβέρνηση, εν τη «σοφία» της ή τον ενδοτισμό της προς το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες, φτύνει την ίδια ψήφο της και τώρα ζητεί να δοθούν οι Κρατικές Ογκολογικές Υπηρεσίες στην Τράπεζα! Η  οποία Τράπεζα συνάμα επέβαλε συσκότιση στις τιμές που προσφέρει τώρα στον ΟΑΥ, που είναι υπερ-διπλάσιες του κανονικού, που είναι σε βάρος και του δημοσίου χρήματος, αλλά επέβαλε και συσκότιση στα ΜΜΕ ώστε να τηρούν σιγή ιχθύος για να μη χάσουν τη ζωοδόχο διαφήμιση, που είναι ένα είδος «τραγκισμού» που τώρα αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα.

Ολοκληρώνοντας, εμείς οι πολίτες πρέπει να προσγειωθούμε, να σταματήσουμε να υπνοβατούμε και να υπερασπιστούμε τα Κρατικά Νοσοκομεία ώστε να μην πέσουν στα χέρια των τραπεζών και των εμπόρων υγείας, γιατί τότε θα θρηνήσουμε και θα σιχαθούμε την ώρα που σιωπήσαμε από ωχαδελφισμό.

Χρ. Ανδρέου

Πρόεδρος του Συνδέσμου Καρκινοπαθών