Η Νέα Στρατηγική Καρκίνου της ΕΕ και η εξαιρετική βοήθεια από τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ

όταν στην Κύπρο η διαπλοκή και η διαφθορά πρωταγωνιστούν σε βάρος των Καρκινοπαθών

Στις 16 Φεβρουαρίου 2022 η Ολομέλεια της Ευρωβουλής ψήφισε τη Νέα Στρατηγική για τον Καρκίνο με 652 ψήφους υπέρ και 35 εναντίο.  Ο αρχικός σχεδιασμός της Στρατηγικής εσκεμμένα δεν περιλάμβανε την ακτινοθεραπεία, η οποία συμβάλλει κατά 40% στη θεραπεία και επιβίωση των Καρκινοπαθών και την έχουν ανάγκη το 65% των νέων περιστατικών Καρκίνου. Αφαιρέθηκε, επίσης, η απόφαση-εισήγηση της Π.Ο.Υ. του 2005, την οποία υιοθέτησε και η ΕΕ, που παρότρυνε όλα τα κράτη να αυξήσουν τα Ολοκληρωμένα Κρατικά Ογκολογικά Τμήματα, λόγω της παγκόσμιας ραγδαίας αύξησης των περιστατικών Καρκίνου, ώστε να γίνεται υγιής ανταγωνισμός, επιστημονικός και οικονομικός, ανάμεσα στις κρατικές και ιδιωτικές Ογκολογικές Υπηρεσίες και ο ασθενής να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να προστατεύεται τόσο το δημόσιο χρήμα όσο και ατομικά των ασθενών από κάθε επιβουλή από εμπόρους υγείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ενημέρωσης για τον καρκίνο (ECIS) που βασίζονται σε δεδομένα του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου, κατά το έτος 2018 σημειώθηκαν 4989 νέα περιστατικά, ενώ την ίδια χρονιά 2430 καρκινοπαθείς απεβίωσαν από τη νόσο, ενώ στην Κύπρο διατυμπανίζουν «καμία αύξηση από το 2011 που είχαμε 3.300 νέα περιστατικά»! Είμαστε η χώρα «θαύμα της ΕΕ» … στην παραποίηση των στατιστικών Καρκίνου. Μάλιστα οι εκτιμήσεις του οργανισμού «CA: A Cancer Journal for Clinicians», μιλούν για αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου κατά 47% μέχρι το 2040 σε σχέση με το 2020, δηλαδή αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν τα νέα ετήσια περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο και να φθάσουν τις 10.000.

Το 2014 το Υπ. Υγείας κάλεσε από την Αυστραλία τη Dr Liz Kenny, η οποία στην έκθεσή της αναφέρει ότι στο ΟΚΤΚ γινόταν ακτινοθεραπεία ΜΟΝΟ στο 30% αντί στο 65% και το απόκρυβαν με στατιστικές παραπληροφόρησης. Σύμφωνα δε με τον πληθυσμό της Κύπρου και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πρακτική έπρεπε από το 2020 να είχαμε τουλάχιστον 7-8 Γραμμικούς ώστε να γίνεται ακτινοθεραπεία στο 65% των νέων περιστατικών, ενώ έχουμε μόνο 5 κι αυτά στα ιδιωτικά ογκολογικά. Αποτέλεσμα: Σήμερα 2022, στα κρατικά νοσοκομεία να μην υπάρχει ούτε ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα και περισσότεροι από 1.200 καρκινοπαθείς ετησίως να μην παίρνουν την πρέπουσα ακτινοθεραπεία, να μην ενημερώνονται σωστά οι ασθενείς, να τους κάνουν αντιδεοντολογικά χημειοθεραπεία και κάποιοι άδικα και εγκληματικά να χάνουν τη ζωή τους.

Όλα αυτά τα αρνητικά τα εντόπισε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Γιώργος Γεωργίου, και εισηγήθηκε την προσθήκη μεταξύ άλλων των 2 πιο κάτω άρθρων στη Νέα Στρατηγική BECA της ΕΕ, η  οποία εγκρίθηκε στις 16/2/2022:

(άρθρο 104) «Εκφράζει τη λύπη για το γεγονός ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες πρόσβασης σε ποιοτικές, δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, καθώς πολλά ογκολογικά τμήματα σε δημόσια νοσοκομεία υποφέρουν, ζητεί τη δημιουργία τμημάτων ακτινοθεραπείας υψηλής ποιότητας και σύγχρονων ογκολογικών κέντρων στα δημόσια νοσοκομεία, με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία).

(άρθρο 66) «Υποστηρίζει τη βελτίωση και την αυξημένη και ίση πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ακτινοθεραπεία στην ΕΕ … αυξημένης κοινοτικής χρηματοδότησης για τα κράτη μέλη για την επέκταση της ακτινοβολίας τους υποδομές θεραπείας και μεγαλύτερες επενδύσεις κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων έρευνας και καινοτομίας στην έρευνα ακτινοθεραπείας».

Το Σάββατο, 19/2/2022, το ΑΚΕΛ οργάνωσε πρόγραμμα συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα: «Η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Καρκίνο και η Κυπριακή Πραγματικότητα». Στη διάσκεψη παραβρέθηκε κι ο Υπ. Υγείας κ. Χατζηπαντέλας, ο οποίος στην ομιλία του δήλωσε πως στόχος του είναι η ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των Ογκολογικών Τμημάτων. Ο κ. Γεωργίου στην ομιλία του εξήγησε τη σημασία της εφαρμογής από όλα τα κράτη της ΕΕ της Νέας Στρατηγικής και ενημέρωσε ότι αυτή εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, εξήγησε τη σημασία που έχει να εφαρμοστούν από όλα τα κράτη οι δύο οδηγίες για Ολοκληρωμένα Κρατικά Ογκολογικά με Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα. Επίσης ανέφερε ότι εγκρίθηκαν Ꞓ4,2 δις για ενίσχυση των κρατών ώστε να βελτιώσουν τα Κρατικά Ογκολογικά και τις άλλες υπηρεσίες που αφορούν τον Καρκίνο.

Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από Οργανισμούς και Συνδέσμους που ασχολούνται με τον Καρκίνο. Εκ μέρους του ΕΛ.Α-ΖΩ μίλησε ο πρόεδρός του Χρ. Ανδρέου, ο οποίος περιέγραψε τη Στρατηγική του Καρκίνου που εγκρίθηκε το 2009 από την Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους με τον Καρκίνο, και εξήγησε ότι η εγκεκριμένη Στρατηγική του 2009 προνοούσε Ολοκληρωμένα Κρατικά Ογκολογικά στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, καθώς και Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική στο ΓΝ Λευκωσίας. Εξήγησε, ακόμη, ότι η λεγόμενη Επικαιροποιημένη Στρατηγική του 2019, ετοιμάστηκε από 7 άτομα εκ των οποίων οι 5 ήταν συνεργάτες του ΟΚΤΚ και το μόνο που «επικαιροποίησαν» ήταν η διαγραφή όσων αναφέρονταν στα Κρατικά Ογκολογικά και ζητεί: «… την άμεση ενοποίηση των υφισταμένων Ογκολογικών Τμημάτων, Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, μαζί με το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, ώστε να λειτουργούν κάτω από μια διοικητική δομή», υπονοώντας κάτω από την Τράπεζα Κύπρου. Ο Χρ. Ανδρέου ζήτησε την άμεση εφαρμογή της Στρατηγικής του Καρκίνου της ΕΕ και να ζητηθεί η οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ για τη δημιουργία Κρατικού Ακτινοθεραπευτικού στο ΓΝ Λευκωσίας που το κόστος ανέρχεται στα Ꞓ12 εκ., κτήριο και εξοπλισμός, ενώ το ΟΚΤΚ πήρε κρατικές χορηγίες πάνω Ꞓ630 εκ. τα τελευταία 25 χρόνια.

Ακολούθως ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΚΑΦ διαφώνησε με τον Χρ. Ανδρέου για τα ακτινοθεραπευτικά και απέκλεισε να γίνουν κρατικά Ογκολογικά γιατί τάχατες υπάρχουν τα 2 ιδιωτικά Ακτινοθεραπευτικά, της Τράπεζας στη Λευκωσία και του Γερμανικού στη Λεμεσό! Επίσης, είπε παραπλανητικά ότι το ΟΚΤΚ είναι δημόσιο ενώ είναι Ιδιωτικού Δικαίου  και δεν επιτρέπεται στον Γεν. Ελεγκτή να ερευνήσει τα όσα συμβαίνουν στο Ογκολογικό της Τράπεζας!!! Παγκόσμια πρωτοτυπία σύνδεσμος Καρκινοπαθών να ζητεί κατάργηση Κρατικών Ογκολογικών υπέρ ιδιωτών!!!! Φυσικά ο ΠΑΣΥΚΑΦ δεν ανέφερε ότι τρεις Σύνδεσμοι: ΠΑΣΥΚΑΦ, Αντικαρκινικός και Europa Donna, είναι μέλη του ΔΣ του Ογκολογικού της Τράπεζας και κατ’ ουσία εκφράζουν τα θέλω της Τράπεζας και δυστυχώς όχι των συμφερόντων των Καρκινοπαθών και του δημοσίου χρήματος.

Η διαφθορά στην Κύπρο κατέχει την πρωτιά παγκόσμια

Σύμφωνα με το Transparency International η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση των διεφθαρμένων με ποσοστό 65%, που φανερώνει ότι υπάρχει διαπλοκή μεταξύ κράτους και πολιτικών με τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, κρατικοί λειτουργοί, κυβέρνηση και πολιτικοί «λαδώνουν» τη διαφθορά σε βάρος των ανυπεράσπιστων πολιτών, οι οποίοι δυστυχώς σιωπούν με βάση τη ρήση: «κρύψε να περάσουμε», φοβούμενοι την «οργή» των διεφθαρμένων διαπλεκόμενων. Αναντίλεκτο είναι ότι η διαφθορά υπονομεύει τους θεσμούς και τα ΜΜΕ και μειώνει την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής να λειτουργεί ανθρωποκεντρικά, αφού οι πολίτες-θύματα μετατρέπονται σε εξαρτώμενοι από τους θύτες, καταπατώντας κάθε έννοια, όπως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δικαιοσύνη και τα Δικαιώματα των Ασθενών που τα αποδημούν για χάρη των λίγων. Μάλιστα η ΕΕ κατατάσσει την Κύπρο στον πάτο, 5η από τις χειρότερες όσο αφορά την παροχή Ογκολογικών Υπηρεσιών και η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα της Ευρώπης που δεν έχει ολοκληρωμένα Κρατικά Ογκολογικά με Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα.

Χρ. Ανδρέου

Προέδρος του Συνδέσμου Καρκινοπαθών ΕΛ.Α-ΖΩ