Η συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τα Ακτινοθεραπευτικά στις 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ύστερα από συσκότιση και παραπλανήσεις από το 2013 για τα θέματα των Καρκινοπαθών και τα Κρατικά Ακτινοθεραπευτικά έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2016 συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στην οποία παραβρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας, ο Γεν. Ελεγκτής, το ΥΠΟΙΚ, η διευθύντρια του Κρατικού Ογκολογικού Λευκωσίας και ο ΕΛ.Α-ΖΩ με τον Χρ. Ανδρέου και την Ειρήνη Χατζηλοΐζου.

Η συζήτηση ήταν έντονη και ο ΕΛ.Α-ΖΩ απέδειξε ότι φέτος το 2016 θα έχουμε 4.500 νέα περιστατικά Καρκίνου κι ότι αποκρύβεται η αλήθεια σε 1.500  Καρκινοπαθείς το χρόνο, αναφορικά για την ανάγκη να υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, ταλαιπωρούνται και κάποιοι πεθαίνουν αβοήθητοι. Παραδέχθηκε ο Γεν. Ελεγκτής ότι από το 2012 συμφωνήθηκε με το Υπ. Υγείας και το ΟΚΤΚ ότι θα έπρεπε από καιρού να υπήρχαν τουλάχιστον 7 Γραμμικοί Επιταχυντές και επειδή το ΟΚΤΚ είχε 3 να μπουν από 2 στα κρατικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού. Κάτι που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής καθώς και το σχετικό κονδύλι αλλά ύστερα από επεμβάσεις της τράπεζας και ιδιωτών διακόπηκε κάθε ενέργεια.

Τώρα υπόσχεται ο Υπ. Υγείας ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε 7 Γραμμικούς Επιταχυντές, αφού ΙΔΙΩΤΕΣ θα βάλουν 3 στη Λεμεσό και θα βάλει κι ένα στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Αποδεικνύεται έτσι ότι το Κράτος αδιαφορεί και υποβαθμίζει το Κρατικό Ογκολογικό της Λευκωσίας που είναι το μόνο Τριτοβάθμιο στην Κύπρο, αδιαφορεί ότι εκεί εδρεύει η Κρατική Ιατρική Σχολή και αδιαφορεί ότι στην αυτονόμηση το Κρατικό Ογκολογικό θα φέρνει ασθενείς/πελάτες σε όλα τα τμήματα και θα έχει οικονομική αυτονομία. Το μόνο που θέλει είναι να διατηρήσει την εκμετάλλευση των Καρκινοπαθών από την Τράπεζα και ιδιώτες. Ωστόσο, μέχρι το 2020 πόσοι θα πεθάνουν αβοήθητοι;

Χρ. Ανδρέου

 

Βίντεο, έγγραφα και εφημερίδες για την όλη συζήτηση

Γεν. Ελεγκτή της 24ης Μαΐου 2014

Περιγραφή της συζήτησης στη Βουλή

Χαραυγή για τα ακτινοθεραπευτικά

Τι μυρίζει η διαπλοκή

Σημερινή 22.9.2016

Φιλελεύθερος 22-09-2016

Φιλελεύθερος (2) 22-09-2016

Η κατάθεση του ΕΛ.Α-ΖΩ με έγγραφα (1)

Η κατάθεση του ΕΛ.Α-ΖΩ με έγγραφα (2)

 

Ρικ

Σιγμα

ΑΝΤ1

ΜΕΓΑ

Ραδιο Πρώτο