Λειτουργεί παράλληλο «κράτος» της διαπλοκής, Κώστα Βενιζέλου,& Κ. Κληρίδης: Σηκωθείτε από τον καναπέ και απαιτήστε κάθαρση

Ο Al Jazeera να είναι καλά που μας άνοιξε τα μάτια

Ο έγκυρος και διακεκριμένος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος έγραψε το πιο κάτω άρθρο στην εφημ. Φιλελεύθερος, την Κυριακή 17/10/20, και καταγράφει κάποιες αλήθειες. Το Ευρωβαρόμετρο 502 για τη διαφθορά αναφέρει ότι το 95% των Κυπρίων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στον τόπο μας , το ρουσφέτι είναι μέρος της ζωής μας, οι δωροδοκίες και η εξαγορά συνειδήσεων, η χρήση αθέμιτων μέσων και η παραβίαση των Νόμων βρίσκονται στην ημερησία διάταξη. Κι όμως, είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, τριτοκοσμική στα ήθη και την εγκληματικότητα όπου οι τραπεζίτες λειτουργούν ως βαθύ παρακράτος , αυτοί αποφασίζουν και οι πολιτικοί και οι Θεσμοί εκτελούν, αλλά είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα! Αποδείξεις δεν χρειάζονται, εδώ δολοφονούνται καθημερινά Καρκινοπαθείς για τα συμφέροντα της Τράπεζας και των καρκινονονών και όλοι όχι μόνο σιωπούν αλλά προωθούν στην προεδρία της Βουλής τον άνθρωπο που εκτελεί τις οδηγίες της Τράπεζας. Οι τραπεζίτες κρατούν όμηρο το κράτος και την κυπριακή κοινωνία και οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι απλά… έσπασαν την πέννα τους και ρούφηξαν τη γλώσσα τους. 

Η επιδημία και η κουλτούρα  της διαπλοκής, της διαφθοράς και της χυδαιότητας καλά κρατεί, το μεταπρατικό κεφάλαιο λειτουργεί ανάμεσά μας και κυκλοφορεί χωρίς εμπόδια έναντι χρυσού ή καρέκλας . Ο Al Jazeera να είναι καλά που μας άνοιξε τα μάτια, μακάρι να είχαμε κι ένα κυπριακό κανάλι ή μια εφημερίδα, αλλά… This is Cyprus!

Λειτουργεί παράλληλο «κράτος» της διαπλοκής, Κώστα Βενιζέλου

               «Οι θεσμοί είναι στον αέρα. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτά τα δεδομένα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει αναμένοντας μέχρι να προβληθεί το επόμενο βίντεο από τον τηλεοπτικό σταθμό «Αλ Τζαζίρα», για να διαπιστωθεί ποιοι άλλοι ενδεχομένως να εμπλέκονται. Δεν μπορεί το κράτος να είναι υπό απειλή και εκβιασμό, αιχμάλωτο διαφόρων εξωγενών και εσωτερικών παραγόντων. Στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μια ενδελεχή έρευνα για να εξετάσουν τις διαδικασίες παραχώρησης ( πώλησης) ευρωπαϊκών διαβατηρίων.  Και όταν και όποτε αρχίσει αυτή η έρευνα από την Ε.Ε., δεν αναμένεται ότι θα βρούμε και πολλούς να μας υποστηρίξουν. Κάποιοι θα σπεύσουν με χαρά να τυλίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια λαδόκολλα και να μας «παραδώσουν»… στην πυρά.

Αναζητώντας σκοπιμότητες μπορούν να βρεθούν άπειρες. Και να τεκμηριωθούν καθώς τα συμφέροντα είναι πολλά και πολύ μεγαλύτερα από αυτά της Κύπρου, που έστω και μικρά φαίνεται να ενοχλούν. Όμως, αυτή είναι η μια διάσταση. Η άλλη, σοβαρότατη και άκρως επικίνδυνη για τη χώρα,  είναι να παρακολουθούμε «μαθήματα» παράκαμψης των νόμων των διαδικασιών, υπονόμευσης της χώρας από ανθρώπους, που υποτίθεται έχουν ταχθεί να την προστατεύουν και να την υπερασπίζονται. Αυτή δεν πρέπει να  είναι η Κύπρος, αν και η ατάκα που μένει, δυστυχώς εδραιώνεται, διεθνώς τις τελευταίες ημέρες είναι το «This is Cyprus, ha ha ha».

Το διεθνές ρεζίλεμα, καθιστά τη χώρα πιο  ευάλωτη σε πιέσεις και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Κι αυτό θα φανεί σύντομα. Σαφώς και οι όποιες διεκδικήσεις θα βρίσκουν εμπόδια λόγω αυτών των συμπεριφορών. Σε κάθε διεκδίκηση θα προτάσσεται ως αντίλογος τα ρεζιλίκια. Πώς, για παράδειγμα, θα ζητείται από τρίτους να προστατεύσουν το κράτος μας, όταν δέχεται υπονόμευση εκ των έσω;

Οι λογικές της αρπαχτής είναι το «κοινό ιδεολόγημα» των δυνάμεων της χρηματοκρατίας. Εκεί που κυριαρχεί η οσμή του χρήματος, καταργούνται τα «ιδεολογικά σύνορα». Ο… αγώνας είναι κοινός!

Είναι πρόδηλη η κατάπτωση του ήθους στην πολιτική. Δεν τίθεται θέμα τσουβαλιάσματος, καθώς αυτό θα ήταν λάθος και άδικο. Η εικόνα που εκπέμπεται, δυστυχώς, αγγίζει στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα. Αν και είναι σαφές πως η διαπλοκή και η διαφθορά στη δημόσια ζωή έχει ονοματεπώνυμο. Και επιτέλους θα πρέπει να ειπωθούν όλα με το όνομά τους.

Έστω και τώρα το πολιτικό σύστημα οφείλει να λάβει τα μηνύματα της κοινωνίας, των πολιτών. Ευθύνες υπάρχουν ακόμη σε αυτούς που δεν εμπλέκονται ευθέως. Αυτοί που επιδεικνύουν  ανεκτικότητα και υποβαθμίζουν τα φαινόμενα.

Είναι σαφές πλέον ότι λειτουργεί ένα παράλληλο «κράτος», της διαπλοκής και της διαφθοράς, με καλές διασυνδέσεις με ανθρώπους του βαθέως κράτους. Αυτή η κατάσταση πραγμάτων συνιστά απειλή για την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, που έχει εδραιωθεί επικίνδυνα καθώς οι εμπλεκόμενοι έχουν αποθρασυνθεί.

Τα κόμματα λειτούργησαν κάτω από το βάρος της λαϊκής πίεσης και απαίτησαν παραιτήσεις. Την ίδια ώρα, ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσιάζει από τις εξελίξεις αν και η χώρα εκτίθεται. Τι χρειάζεται; Επανεκκίνηση. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο, ως πρώτο βήμα, με γενικές εκλογές: Προεδρικές και βουλευτικές. Σε σαράντα ημέρες. Με τις εκλογές δεν αναμένονται ανατροπές, αλλά προφανώς και αποτελεί ένα πρώτο βήμα και στέλνει μηνύματα, εντός και εκτός Κύπρου. Εάν οι  πολίτες θέλουν να απαλλαχθούν από όσους συμμετέχουν στα πεδία της διαπλοκής και της διαφθοράς, μια είναι η οδός: Οι εκλογές. Όσοι εμπλέκονται, όσοι ανέχθηκαν τα φαινόμενα αυτά πρέπει να τιμωρηθούν».

Κ. Κληρίδης: Σηκωθείτε από τον καναπέ και απαιτήστε κάθαρση

Δείτε στο διαδίκτυο τη συνέντευξη του τέως Γεν. Εισαγγελέα Κ. Κληρίδη στον Φιλελεύθερο,  με τίτλο «Γνώρισα το πραγματικό πρόσωπο της διαφθοράς» https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1041347/-gorisa-to-pragatiko-prosopo-tis-diafthoras

Τονίζει με βεβαιότητα πως η διαφθορά εισήλθε και στο πολιτικό πεδίο, ενώ παράλληλα καλεί τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ και ν’ απαιτήσει κάθαρση από τα κέντρα λήψεως αποφάσεως, γιατί οι παράγοντες που εκτρέφουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή είναι η δική μας απάθεια, η ανοχή και η αδιαφορία.

Χρ. Ανδρέου

Εκδότης, συγγραφέας, ερευνητής

Πρόεδρος του Συνδέσμου Καρκινοπαθών ΕΛ.Α-ΖΩ

[email protected] Τηλ. 99-660221