Αύριο Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017, τίθεται ενώπιον της Ολομέλειας στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο «Περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του καπνίσματος) Νόμος του 2016».
Δυστυχώς, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου να περιέχει πρόνοιες που ουσιαστικά υποσκάπτει τον ουσιαστικό έλεγχο του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
Ο Σύνδεσμος Καρκινοπαθών ΕΛ.Α-ΖΩ εκφράζει δημόσια και έντονα την αντίθεση του σε μεθοδεύσεις που οδηγούν ουσιαστικά στη χαλάρωση της πολιτικής για αντιμετώπιση των κινδύνων από το κάπνισμα.
Αντί, λοιπόν, να γίνουμε ευρωπαίοι και να εφαρμόσουν τον υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο αναζητούμε τρόπους εφαρμογής του καπνίσματος αντί της απαγόρευσης. Δημοσιεύουμε πιο κάτω 2 άρθρα: Το πρώτο πώς αντιμετωπίζει δικαστήριο της Γερμανίας ένα καπνιστή και το δεύτερο μια επιστημονική έρευνα ποια είναι τα αποτελέσματα του καπνίσματος.
Καταγγελία από τον γείτονα της ο οποίος ισχυρίστηκε ότι
ο καπνός εισχωρεί στο σπίτι του – Κινδυνεύει ακόμα και με φυλάκιση!
Πολύ ακριβά κινδυνεύει να πληρώσει τη συνήθειά της να καπνίζει στο μπαλκόνι, μία γυναίκα στο Βερολίνο.
Το Δικαστήριο του Λίχτενμπεργκ της απαγόρευσε να καπνίζει στο μπαλκόνι του σπιτιού της μετά τις 8 το βράδυ και την προειδοποίησε πως αν παραβεί την απαγόρευση θα πληρώσει πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ ή θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έξι μηνών.
Σε βάρος της κατέθεσε αγωγή ένας γείτονάς της, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο καπνός εισχωρεί στο σπίτι του, ειδικά όταν οι άνεμοι πνέουν προς τα δυτικά.
Η ίδια, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα ανέφερε πως δεν καπνίζει πολύ, παρά μόνο τα απογεύματα όταν χαλαρώνει καπνίζοντας ένα τσιγάρο και πίνοντας ένα ποτήρι κρασί.
Πάντως εκπρόσωπος του δικαστηρίου σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση εκτίμησε πως είναι απίθανο να επιβληθεί τελικά στη γυναίκα μία τόσο αυστηρή ποινή, όπως είναι το χρηματικό πρόστιμο των 250.000 ευρώ.
ethnos.gr
Έρευνα για τα Κάπνισμα
Πιστεύεται ότι κάθε τσιγάρο αφαιρεί γύρω στα 10 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή. Υπολογίζεται επίσης ότι το 20% των θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια, οφείλεται στο κάπνισμα. Το κάπνιμα φυσικά, ενοχοποιείται και για άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η πνευμονοπάθεια. Ο κίνδυνος δε από το κάπνισμα δεν περιορίζεται μόνο τους ενεργά καπνιστές αλλά και τους παθητικούς. Ο μηχανισμός που συνδέει το κάπνισμα με την στεφανιαία νόσο είναι πολύπλοκος. Σχετίζεται αρχικά με το μονοξείδιο του άνθρακα που η καύση του τσιγάρου παράγει. Το μονοξείδιο ανταγωνίζεται το οξυγόνο στην πρόσληψη και μεταφορά στους ιστούς, με σποτέλεσμα την υποξαιμία στο μυοκάρδιο και στα άλλα όργανα. Ο καπνός οδηγεί επίσης σε υπερπηκτικότητα του αίματος, που προδιαθέτει τη δημιουργία θρόμβων στα στεφανιαία αγγεία. Αυξάνει επίσης την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση οδηγώντας σε αύξηση του μεταβολισμού του μυοκαρδίου. Επιπρόσθετα, οδηγεί σε αύξηση ενός άλλου προδιαθεσικού παράγοντα, της χοληστερόλης και σε μείωση της προστατευτικής λιποπρωτεϊνης ψηλής πυκνότητας, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.