Ο Κ. Κωνσταντίνου πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας φτύνει στη ψήφιση της Στρατηγικής Καρκίνου του 2009 που ο ίδιος ψήφισε και όσοι ζητάμε να τηρήσουν τη ψήφο τους έχουμε εμμονές

Οι εμμονές του Χρ. Ανδρέου και η απαξίωση των ψηφισμάτων της Βουλής από τον βουλευτή Κώστα Κωνσταντίνου του ΔΗΣΥ

               Προχθες Πέμπτη κλήθηκα, ως πρόεδρος του ΕΛ.Α-ΖΩ,  από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας να παραβρεθώ στη συζήτηση με θέμα: Η ανάγκη δημιουργίας/λειτουργίας ογκολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Πάφου για περίθαλψη των Καρκινοπαθών της επαρχίας, που ήταν μια αυτεπάγγελτη εξέταση ύστερα από πρόταση του βουλευτή Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη που τη ζήτησε από τις 29.10.2020.

            Εξαρχής, ως ΕΛ.Α-ΖΩ υιοθετήσαμε την πρόταση για δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Κρατικό Νοσοκομείο Πάφου για το καλό των Καρκινοπαθών της επαρχίας, με την προϋπόθεση ότι αυτή η Κλινική θα είναι κάτω από την εποπτεία του Κράτους και του ΟΚΥπΥ και με κανένα τρόπο ή/και πρόσχημα κάτω από οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση Υγείας.

            ΠΑΣΥΚΑΦ, ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΣ και Europa Donna, που ας σημειωθεί είναι μέλη του ΔΣ του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, δήλωσαν όπως ό,τι γίνει να είναι κάτω από την Τράπεζα Κύπρου όπως προνοεί η Στρατηγική Καρκίνου του 2019 που ετοίμασε η Στέλλα Κυριακίδου με μια ομάδα 6 ατόμων, πλείστοι συνεργάτες του Ογκολογικού της Τράπεζας, και η οποία Στρατηγική προνοεί όπως ΟΛΕΣ οι Ογκολογικές Υπηρεσίες να είναι κάτω από τον έλεγχο της Τράπεζας: «… την άμεση ενοποίηση των υφισταμένων Ογκολογικών Τμημάτων, Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού μαζί με το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, ώστε να λειτουργούν κάτω από μια διοικητική δομή».

            Ως ΕΛ.Α-ΖΩ  διαφωνήσαμε γιατί όσο η «Έκθεση Λόρδος» του 2004 όσο και η Στρατηγική του Καρκίνου που ψήφισε ΟΜΟΦΩΝΑ η Βουλή το 2009 προνοούσαν όπως ενόψει και του ΓεΣΥ τα Κρατικά Ογκολογικά Λευκωσίας  και Λεμεσού θα πρέπει να ολοκληρωθούν και με Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα ώστε το κράτος να έχει τον έλεγχο τόσο τον ποιοτικό όσο και του κόστους που θα πλήρωνε ο ΟΑΥ για ογκολογικές υπηρεσίες.  Αντίθετα η Στρατηγική του Καρκίνου του 2019, της Στέλλας Κυριακίδου, προνοεί ιδιωτικό μονοπώλιο των Ογκολογικών Υπηρεσιών από την Τράπεζα ώστε να είναι χωρίς ανταγωνισμό από το κράτος ή άλλο ιδιώτη.

Πρόσθεσα ότι εξαιτίας του μονοπωλίου ήδη υπερδιπλασίασαν τις τιμές ογκολογικών υπηρεσιών στο ΓεΣΥ και ο ΟΑΥ το αποσιωπά γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αφού είναι μονοπώλιο. Όμως έτσι επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ με ψηλά κόστη, φυσικά από τα χρήματα που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης. Αλλά  το χειρότερο είναι ότι αφήνονται Καρκινοπαθείς ΧΩΡΙΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και τους το αποκρύβουν και τους δίνουν χημειοθεραπεία για να πάρουν κάποιοι προμήθειες από τις φαρμακευτικές εταιρίες!  Εξήγησα, ακόμη, ότι η παράδοση στην Τράπεζα των Ογκολογικών  Λάρνακας  και  Πάφου θα θεωρείται πλέον προηγούμενο για παράδοση κι άλλων τμημάτων των «Αυτόνομων Νοσοκομείων» στους ιδιώτες, που θα επιδιώξουν να καταργήσουν το Κρατικό Ογκολογικό στο ΓΝ Λευκωσίας και θα είναι η απαρχή ιδιωτικοποίησης των Κρατικών Νοσοκομείων. Ενώ τα «Αυτόνομα Νοσοκομεία» θα στερούνται οικονομικών πόρων και θα γίνει η δικαιολογία για παράδοσή τους στους ιδιώτες.

            Ακολούθως ζήτησα από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, βουλευτή Κώστα Κωνσταντίνου του ΔΗΣΥ,  να εφαρμόσει τη Στρατηγική του Καρκίνου  του 2009 που ΟΜΟΦΩΝΑ ψήφισε η Βουλή, αλλά και ο ίδιος και το κόμμα του, γιατί δεν μπορεί οποιοσδήποτε να συστήνει μια ομάδα, να φτιάχνει μια στρατηγική, να την ονομάζει ευφάνταστα «επικαιροποιημένη» η οποία είναι, όμως, προς οικονομικό κι άλλο όφελος ιδιωτικής τραπεζιτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα να καταργούνται οι αποφάσεις της  Βουλής, τα Δικαιώματα των Ασθενών, οι οδηγίες της Π.Ο.Υ. και της ΕΕ που συστήνουν όπως όλα τα κράτη  να αυξήσουν τις κρατικές Ογκολογικές Υπηρεσίες γιατί ο Καρκίνος έγινε χειρότερος από το aids.

            Κατάγγειλα, επίσης, ότι από τον Νοέμβριο του 2013 επειδή ζητούσα με την απεργία μου έξω από το Προεδρικό Μέγαρο (που κράτησε 9 μήνες) το αυτονόητο για κάθε πολιτισμένο κράτος να έχει Ολοκληρωμένα Κρατικά Ογκολογικά, για 8 χρόνια δεν κλήθηκα μέχρι σήμερα σε συζητήσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για θέματα Καρκίνου, παρόλο που το ζήτησαν γραπτώς 5 βουλευτές και οι δύο τέως πρόεδροι της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου και Δημήτρης Συλλούρης, επίσης γραπτώς.

            Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Κωνσταντίνου,  μου αφαίρεσε τον λόγο γιατί όπως είπε: έχω εμμονές όπως το κράτος κάνει κρατικά Ογκολογικά και να ελέγχει τις Ογκολογικές Υπηρεσίες!!!

Δηλώνω, λοιπόν, δημόσια, ότι έχω εμμονή όπως:

– Συνεχίσω να υπερασπίζουμε τα Δικαιώματα των Καρκινοπαθών και των Ασθενών.

– Η Βουλή και η Κυβέρνηση εφαρμόσουν ΑΜΕΣΑ τη Στρατηγική του Καρκίνου που ψήφισε η Βουλή το 2009 και να κατεβάσει το Υπ. Υγείας τη δοτή Στρατηγική του 2019.

– Το Κράτος να κάνει το αυτονόητο για κάθε πολιτισμένο κράτος, να ετοιμάσει ΑΜΕΣΑ Ολοκληρωμένα Κρατικά Ογκολογικά στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, όπως ήταν οι        αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής το 2011 και το 2012.

– Η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο Γεν. Ελεγκτής, επιτέλους να δουν και να ερευνήσουν το όλο θέμα και να αποδώσουν ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

– Τέλος, έχω εμμονή στα σταματήσει η διαφθορά και η διαπλοκή και το έγκλημα σε βάρος των Καρκινοπαθών.

Δηλώνω, επίσης, ότι εγώ Αρνήθηκα με αντάλλαγμα τη σιωπή μου:

            Να πάρω χαμηλότοκο δάνειο.

            Να πάρω καρέκλα ψηλή πολιτική ή άλλη.

            Να δεχτώ οικονομική συνεργασία  (εκδοτικά) με τραπεζίτες.

Χρ. Ανδρέου

Εκδότης, συγγραφέας, ερευνητής

Πρόεδρος του Συνδέσμου Καρκινοπαθών ΕΛ.Α-ΖΩ

[email protected]

Τηλ. 99-660221