Ο Χρ Ανδρέου αποκαλύπτει στους Ρόταρυ Λάρνακας τα παρασκήνια του ξεπουλήματος των Ογκολογικών Υπηρεσιών στην Τράπεζ

Εκστρατεία ενημέρωσης του ΕΛ.Α-ΖΩ  για τις παραπλανήσεις και διαστρεβλώσεις στατιστικών και της επικείμενης διάλυσης  των Κρατικών Ογκολογικών προς χάρη    της Τράπεζας Κύπρου και των εμπόρων υγείας

Από την ομιλία Χρ. Ανδρέου

Ύστερα από πρόσκληση από τον Πρόεδρο του Rotary Λάρνακας, district 2452, κ. Ελευθέριου Σάββα, ο πρόεδρος του ΕΛ.Α-ΖΩ, Χρ. Ανδρέου μίλησε χθες Τρίτη, 28/2/2017, για τα προβλήματα των Καρκινοπαθών, την απάτη με το ξεπούλημα των Κρατικών Ογκολογικών στην Τράπεζα με παραποίηση στατιστικών και πραγματικοτήτων με αποτέλεσμα να αφήνονται Καρκινοπαθείς χωρίς ακτινοθεραπεία και εκατοντάδες από αυτούς να πεθαίνουν αβοήθητοι και να τους το αποκρύβουν. Ο Χρ. Ανδρέου, παρουσίασε μεταξύ άλλων, δηλώσεις των πρωταγωνιστών στις διαστρεβλώσεις και απέδειξε με δικά τους έγγραφα ότι παραπλανούν.

Η αλήθεια για τον αριθμό των νέων περιστατικών καρκίνου ετησίως

  • Ο Υπ. Υγείας δήλωσε (31/1/2017) ότι τα νέα περιστατικά καρκίνου ετησίως στην Κύπρο είναι περίπου 3.200  με βάση το Αρχείο Καρκίνου του Υπ. Υγείας.
  • Αρχές Φεβρουαρίου 2017 ο δρ Ανδρεόπουλος του ΟΚΤΚ είπε στα ΜΜΕ ότι: «Με βάση τα πανευρωπαϊκά δεδομένα θα είχαμε 4.500 αλλά εμείς έχουμε 3.500». Αλλά δεν εξήγησε ΓΙΑΤΙ ότι έστω και με 3.500 μένουν χωρίς ακτινοθεραπεία τουλάχιστον 875!
  • Σε άρθρο του ΠΟΛΙΤΗ για τον Καρκίνο (06/02/2017 σ.30 ο δρ Αδάμου: «Στην Κύπρο δεν είμαστε από τις χώρες που είχαμε τεράστια αύξηση, είναι στο 2-2,5%»!!! Ενώ πιο κάτω ισχυρίζεται ότι αυξάνονται τα περιστατικά. Στην τηλεόραση του Capital είπε τον Ιανουάριο του 2014 ότι η αύξηση είναι 4%!!! Μέσα στη Βουλή, τον Σεπτέμβρη του 2016, ο ίδιος θα πει ότι τα νέα περιστατικά καρκίνου ετησίως είναι πάνω από 4.000
  • Το Αρχείο Καρκίνου του Υπ. Υγείας αναφέρει στο διαδίκτυο ότι με βάση τις 797.000 πληθυσμού που είχαμε το 2008, τα νέα περιστατικά Καρκίνου ήταν 2.962 ή 3.7%, με τη διευκρίνιση ότι δεν περιλαμβάνονται Τ/Κ και ξένοι νόμιμοι και παράνομοι που υπολογίζονται από το ΥΠΟΙΚ στις 300.000. Ενώ το 2011, σύμφωνα με το ίδιο Τμήμα, είχαμε πληθυσμό 862.000 και 3.073 νέα περιστατικά ή 3,56%, με τις ίδιες πιο πάνω διευκρινήσεις, δηλαδή, με 300.000 λιγότερους, που είναι κι αυτοί κάτοικοι Κύπρου και που ασφαλώς αρρωσταίνουν. Αν λοιπόν συνυπολογιστούν αυτοί στα νέα περιστατικά καρκίνου θα ήταν το 2011 τουλάχιστον 4.171. Φέτος, 2017, με ετήσια προσαύξηση 200 άτομα ο αριθμός θα είναι 5.170 και όχι ότι δήθεν είναι 3.200!!! Να σημειωθεί ότι με επιστολή του το 2012 το αρμόδιο Αρχείο Καρκίνου του ΥΠ ΥΓ δήλωνε γραπτώς προς τον ΕΛ.Α-ΖΩ ότι τα νέα περιστατικά καρκίνου είναι 5.7% και αυτοί που λένε ότι είναι 2% παραπλανούν.

Στη συνέχεια ο Χρ. Ανδρέου παρουσίασε αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αποδεικνύουν ότι το Κράτος ξεπουλά τις Ογκολογικές Υπηρεσίες στην Τράπεζα και παράλληλα την επιδοτεί με πολλά εκατομμύρια τόσο για την κατασκευή και εξοπλισμό του Ογκολογικού της Τράπεζας στη Λεμεσό όσο και με τις ετήσιες κρατικές χορηγίες που θα ακολουθήσουν…

Ξεπούλημα των Ογκολογικών Υπηρεσιών στην Τράπεζα και με κρατική επιδότηση

Σεπτέμβρης 2016, Απόφαση Υπ.  Συμβουλίου: «… Με την απόφαση του Υπουργικού προβλέπεται η εγκατάσταση ενός γραμμικού επιταχυντή -με πρόνοια και για δεύτερο- εξυπηρετώντας έτσι ασθενείς και από την Πάφο που ταλαιπωρούνται εννέα ώρες στον δρόμο καθημερινά για να μεταβούν για ακτινοθεραπεία στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, το μοναδικό μέχρι σήμερα που διαθέτει γραμμικούς επιταχυντές, τρεις για την ακρίβεια”

Με την ίδια απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Γιώργο Παμπορίδη να επανέλθει εντός δύο μηνών με ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας με την Τράπεζα Κύπρου έτσι ώστε η δεύτερη να επεκτείνει τη συνεργασία που έχει με το κράτος -στο πλαίσιο του Ογκολογικού Κέντρου στη Λευκωσία… Σύμφωνα και πάλι με την πρόταση του Υπουργείου Υγείας που εγκρίθηκε η κεφαλαιουχική δαπάνη για το έργο εκτιμάται στα 11,56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούν τη δαπάνη για την κτηριακή υποδομή και τα 4,5 εκατ. εξοπλισμό και συστήματα….

Ιανουάριος 2017, Απόφαση Υπ. Συμβουλίου (το θαύμα της αύξησης του κόστους):     «…Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση, το Ογκολογικό θα λειτουργεί ως παράρτημα της Τράπεζας Κύπρου, η οποία σύμφωνα με ανεπίσημη συμφωνία θα καλύψει τα δύο τρίτα της δαπάνης ανέγερσης του κέντρου με ένα ποσό της τάξης των 11 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το υπόλοιπό ποσό θα εξευρεθεί από κρατικούς πόρους… Ήδη η συμφωνία επικυρώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο ενέταξε στους προϋπολογισμούς της τράπεζας ακόμη μεγαλύτερο κονδύλι, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά την κατασκευή του νέου κέντρου, καθώς και την αγορά νέων μηχανημάτων για τα κέντρα της Λευκωσίας και της Λεμεσού…» 

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ παραβιάζονται ο Νόμος για τις «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων»     N. 73(I)/2016 καθώς και οι αποφάσεις της ΕΕ 2006/C 179/02

« … Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή νέου κτηρίου, το οποίο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και έναν ακόμη όροφο, στο οποίο θα μεταφερθούν και όλες οι ογκολογικές υπηρεσίες που προσφέρονται σήμερα στο νοσοκομείο Λεμεσού. Όπως έχει ξεκαθαριστεί, την επίβλεψη του έργου θα αναλάβει κατασκευαστική εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο της Τράπεζας Κύπρου». Και εργοληπτική εταιρία η Τράπεζα για την ανάλογη τιμολόγησή!!!

Μελέτη κόστους Κρατικών Ογκολογικών:

Το 2011 έγινε νέα μελέτη από το Υπ. Υγείας για το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας Ογκολογικών Τμημάτων στα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού. Η μελέτη έδειξε ότι για τη δημιουργία των κτηρίων και του εξοπλισμού στα 2 Κρατικά Νοσοκομεία το κόστος θα ανέλθει στα 22 εκ. που θα διανεμηθούν στα επόμενα 3-4 χρόνια ενώ το επιπλέον κόστος για τα λειτουργικά έξοδα κυμαινόταν μεταξύ 4-6 εκ. ετησίως. 

Ο Πρόεδρος του Ρόταρυ Ελευθέριος Σάββα με Χρ. Ανδρέου