Τα προβλήματα των Καρκινοπαθών, ο ΟΚΥπΥ, οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ

Και…πόση δύναμη έχει το βαθύ κράτος στην Κύπρο!!!

αλλά: Dum spiro spero: Όσο Αναπνέω (ζω) Ελπίζω.

«ἐλπίδες ἐν ζωοῖσιν, ἀνέλπιστοι δὲ θανόντες» Θεόκριτος

Ο  ΟΚΥπΥ σε εκδήλωση που έκανε πριν από λίγες μέρες, με την ευκαιρία της 4ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας Ημέρα Καρκίνου, δήλωσε ότι τάχατες τα νέα περιστατικά καρκίνου είναι «λίγο πιο πάνω από 3.000», δηλαδή, όσα περιστατικά είχαμε το 2010-12, όπως καταγράφεται από το αρμόδιο Τμήμα του Υπ. Υγείας, όπου το 2018 παρουσιάζεται με μόνο 3.669 (δες πίνακα) αμετάβλητα στοιχεία τα τελευταία 12 χρόνια, παρόλο που παγκόσμια τα τελευταία χρόνια είχαμε μια αύξηση 170% περίπου, που κατ’ αναλογία έπρεπε να είχαμε 5.300 νέα περιστατικά.

Όμως, το Υπ. Υγείας έστειλε στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο (ECIS) ότι κατά το έτος 2018 σημειώθηκαν 4989 νέα περιστατικά (επισυνάπτεται πίνακας),  ενώ την ίδια χρονιά 2430 καρκινοπαθείς απεβίωσαν από τη νόσο, δηλαδή απεβίωσε το 50% περίπου. Το Υπ. Υγείας ισχυρίζεται ότι η αύξηση κατά 1.300 άτομα είναι επειδή η ΕΕ συμπεριλαμβάνει και τους ασθενείς των κατεχομένων. Αλλά αδυνατούν να εξηγήσουν πώς για 10 χρόνια έχουμε σταθερά 3.300-3.600.

Εμείς το ερμηνεύουμε: Για να μη γίνουν κρατικά Ακτινοθεραπευτικά! Κι εξηγούμαστε: Το 65% των νέων περιστατικών καρκίνου χρήζουν ακτινοθεραπείας (52% άμεσα και 15% επαναλαμβάνουν την ακτινοθεραπεία). Στην Κύπρο έχουμε 2 ιδιωτικά Ογκολογικά (Τράπεζα Κύπρου στη Λευκωσία και Γερμανικό στη Λεμεσό),που έχουν Γραμμικούς Επιταχυντές, το πρώτο με 3 Γραμμικούς Επιταχυντές που μπορεί να κάνει ακτινοθεραπεία σε 1.400 ετησίως, ενώ το Γερμανικό με 2 Γραμμικούς Επιταχυντές μπορεί να κάνει ακτινοθεραπεία σε 800 άτομα ετησίως, σύνολο σε 2.200 άτομα. Τώρα 3.300Χ65%= 2.145. και μας λένε: άρα δεν χρειαζόμαστε άλλα ακτινοθεραπευτικά και προ παντός στο κράτος! Αν τώρα τα νέα περιστατικά καρκίνου είναι 5.300Χ65%= 3.445, άρα μένουν εκτός θεραπείας 1.300 άτομα που χρειαζόμαστε ακόμη 3 Γραμμικούς Επιταχυντές. ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΒΟΥΝ με παραπλανητικές «στατιστικές» πληροφορίες!  Μια άλλη παραπλάνηση είναι ο αριθμός του πληθυσμού, προς την ΠΟΥ λένε ότι ο πληθυσμός της Κύπρου είναι 1.170.000 ενώ για τοπική καταμέτρηση σε σχέση με στατιστικά για τα περιστατικά καρκίνου θεωρούν ότι ο πληθυσμός είναι 860.000, δηλαδή μείον 300.000 ώστε να ταιριάζουν τα παραπλανητικά στατιστικά τους.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις του οργανισμού «CA: A Cancer Journal for Clinicians», μιλούν για αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου κατά 47% μέχρι το 2040 σε σχέση με το 2020, δηλαδή αναμένεται τα νέα ετήσια περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο να φθάσουν τις 10.000, οπόταν οι ανάγκες σε μηχανήματα θα είναι πέραν των 20, ανάλογα με την τεχνολογία που θα υφίσταται τότε.  Εξάλλου, η ίδια η Επίτροπος Υγείας στην ΕΕ δηλώνει ότι η Κύπρος είναι η 5η χειρότερη στον τομέα παροχής ογκολογικών υπηρεσιών αλλά την ίδια ώρα στην Κύπρο προωθεί μέσω υποχείριων της την παράδοση των Ογκολογικών Υπηρεσιών της Κύπρου προς την Τράπεζα, παρόλο που η Στρατηγική Καρκίνου της ΕΕ ζητεί όπως τα κράτη κάνουν Ολοκληρωμένα Ογκολογικά και με Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα και ότι η ΕΕ δυνατό να χορηγήσει τα κράτη για να δώσει τα «εργαλεία». Φυσικά το κράτος έχει λεφτά για να κάνει γήπεδο 40 εκ. αλλά ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΕΝΤ για Κρατικό Ογκολογικό.

Με λίγα λόγια ο ΟΚΥπΥ και το Υπ. Υγείας αποκρύβουν τουλάχιστον 2.000 νέα περιστατικά ετησίως κι αυτό για να μην κάνει Κρατικά Ακτινοθεραπευτικά και για να έχει δικαιολογία να δωρίσει τις Ογκολογικές Υπηρεσίες στο μονοπώλιο της Τράπεζας, που αυτό είναι ΕΓΚΛΗΜΑ σε βάρος των Ασθενών, των Αυτόνομων Νοσοκομείων αλλά και του δημοσίου χρήματος. Όλα αυτά τα γνωρίζουν τόσο ο ΟΣΑΚ  όσο και οι Σύνδεσμοι Καρκινοπαθών: ΠΑΣΥΚΑΦ, Αντικαρκινικός και Europa Donna αλλά… είναι μέλη του ΔΣ του Ογκολογικού της Τράπεζας και το αποσιωπούν!!! Ενημερώσαμε και τα ΜΜΕ όπως και βουλευτές αλλά… σιγή ιχθύος και διερωτάσαι: Πόση δύναμη έχει το βαθύ κράτος ώστε να κατορθώνει να συγκαλύπτει το έγκλημα σε βάρος των Καρκινοπαθών;

Αλλά Dum spiro spero: όσο αναπνέω (ζω) ελπίζω!

Χρ. Ανδρέου