Η σιωπηρή συνωμοσία και η ομερτά* για τα Κρατικά Ογκολογικά/Ακτινοθεραπευτικά

Η σιωπηρή συνωμοσία και η ομερτά* για τα Κρατικά Ογκολογικά/Ακτινοθεραπευτικά

Η εφημ. Φιλελεύθερος, ημερ. 19/7/2017, σελ. 3, αναφέρεται στο ενδεχόμενο ακύρωσης της δημιουργίας  Κρατικού Ογκολογικού/Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στη Λεμεσό, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Τράπεζα Κύπρου «προβληματίζεται» κατά πόσο θα συμμετάσχει οικονομικά στη δημιουργία του, παράλληλα να έχει και τη διεύθυνσή του μέσω του ΟΚΤΚ. Αιτία του «προβληματισμού» η δημιουργία του «Γερμανικού Ογκολογικού» στη Λεμεσό, του δρ Ν. Ζάμπογλου. Αυτή είναι, όμως, η μισή αλήθεια!

Ένας προσεκτικός παρατηρητής των όσων συμβαίνουν γύρω από τις Ογκολογικές Υπηρεσίες στην Κύπρο θα έβλεπε στην εφημ. Πολίτης, ημερ. 30 Ιουνίου 2017, σελ. 27, άρθρο της Χρύστας Ντιζάνης, με τίτλο: «Κολλάει το Ογκολογικό της Λεμεσού», στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι χρηματοδότες του «Γερμανικού» είναι η Τράπεζα Κύπρου μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης, προσθέτουμε εμείς, είναι και η Μητρόπολη Λεμεσού, καθώς και κάποιοι ιδιώτες επενδυτές καθώς και πολιτικοί και/ή συγγενείς τους! Δηλαδή επιχείρησης Καρκίνος.

Ένας από τους όρους που επέβαλε ο δρ Ζάμπογλου στην Κυβέρνηση (από πού ως πού; Ρωτήστε το φίλο του ΠτΔ Ν. Αναστασιάδη) είναι να μη γίνει Κρατικό Ογκολογικό στη Λεμεσό, να αναλάβει αυτός τους ασθενείς της Λεμεσού και της Πάφου και να έχει το ίδιο οικονομικό στάτους με το Ογκολογικό της Τράπεζας. Μάλιστα, προειδοποίησε εκβιαστικά το Υπ. Υγείας, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΡΙΚ, αλλά χαμογελώντας, ότι αν δεν δεχτεί αυτούς τους όρους τότε: «…το κλείνουμε και φεύγουμε»! Τόσο απλό είναι, να κάνεις επένδυση εκατομμυρίων και αν δεν σε ακούσουν: «…το κλείνουμε και φεύγουμε»!

Περιστατικά καρκίνου ως ασανσέρ

Παρακολούθησα 3 τηλεοπτικά προγράμματα με τον δρ Ζάμογλου, ένα στο Κάπιταλ και 2 στο ΡΙΚ. Για τον δρ Ζάμπογλου τα νέα περιστατικά καρκίνου είναι όπως το ασανσέρ και αναλόγως των συμφερόντων του και εξηγούμαι: Τη μια φορά είπε ότι τα νέα περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο είναι γύρω στις 4.000 ετησίως. Αργότερα είπε ότι τα νέα περιστατικά καρκίνου για τη Λεμεσό και την Πάφο είναι γύρω στα 1500-1600 ετησίως. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο πληθυσμός Λεμεσού και Πάφου είναι περίπου στο 35%-36% του πληθυσμού της Κύπρου τότε τα νέα περιστατικά καρκίνου είναι γύρω στις 4.500+, όσα δηλαδή λέμε εμείς. Αμέσως μετά ο δρ Ζάμπογλου, σε άλλο τηλεοπτικό πρόγραμμα, ίσως κάποιος να του το ψιθύρισε, θα πει ότι τα νέα περιστατικά είναι γύρω στις 3.300, έκπτωση 1.200 (!) περιστατικά, ΓΙΑΤΙ; Απλά, να εξηγήσουμε 3 πράγματα μόνο:

Α. Το 65% των περιστατικών Καρκίνου χρήζουν ακτινοθεραπείας, άρα στις 3.300 το 65%=2.145 ενώ στις 4.500Χ65%=2.925.

Β. Ένας Γραμμικός Επιταχυντής κάνει ακτινοθεραπεία σε 400-450 Καρκινοπαθείς ετησίως, το ΟΚΤΚ έχει 3 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και το Γερμανικό θα έχει 2, σύνολο 5 μηχανήματα με τα οποία μπορούν να κάνουν μάξιμουμ ακτινοθεραπεία σε 5Χ450=2.250, οπόταν… με την παραποίηση των αριθμών «δεν χρειαζόμαστε άλλα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα»!

Γ. Το ότι θα μένουν ετησίως κάπου 800-1.000 Καρκινοπαθείς χωρίς ακτινοθεραπεία, δεν έχει γι’ αυτούς σημασία. Θα τους γίνεται χημειοθεραπεία, που στοιχίζει πολλαπλάσια και ίσως να είναι και βλαβερή για την υγεία των Καρκινοπαθών αλλά σημασία έχει ότι κερδίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες και οι δικοί μας φαρμακέμποροι κι αν κάποιοι πεθάνουν… «όλοι κάποτε θα πεθάνουμε» μας λένε!!!

Έτσι, αν το Κράτος δεν έχει δικά του Ακτινοθεραπευτικά το μονοπώλιο του συνεταιρισμού Τράπεζα Κύπρου-Γερμανικό, σε περιβάλλον ΓεΣΥ θα ορίσει τιμές που οι ίδιοι θέλουν «γιατί υπάρχουν επενδυτές που πρέπει να κερδίσουν, διότι δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα», μας είπαν τηλεοπτικά.

Ένα τελευταίο. Οι δρ Ζάμπογλου και δρ Επαινετός, το 1994 κλήθηκαν ως εμπειρογνώμονες από την Τράπεζα Κύπρου να πουν τις απόψεις τους για το υπό δημιουργία τότε Ογκολογικό της Τράπεζας. Αμφότεροι έγραψαν μια έκθεση και έλεγαν ότι είναι αδιανόητο και εγκληματικό ένα Ογκολογικό να μην είναι εντός ενός Τριτοβάθμιου Νοσοκομείου, όπως θα ήταν το υπό δημιουργία Νέο Νοσοκομείο Λευκωσίας, και εξηγούσαν ότι οι Καρκινοπαθείς έχουν ανάγκη όλων των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει ένα Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο. Τώρα τόσο το Ογκολογικό της Τράπεζας όσο και το Γερμανικό του δρος Ζάμπογλου είναι μακράν των Κρατικών Νοσοκομείων, ΓΙΑΤΙ; Διότι απλά υπάρχουν οι ιδιωτικές κλινικές που δεν έχουν πρόβλημα να δώσουν κάτι σ’ αυτόν που του στέλλει τον ασθενή, ενώ ένα Κρατικό Νοσοκομείο δεν μπορεί, γιατί ελέγχεται από το Κράτος. Και ο νοών νοείτο.

Όλα αυτά που αναφέρω πιο πάνω τα γνωρίζουν: Υπουργοί, πολιτικοί, βουλευτές, δημοσιογράφοι, θεσμοί του Κράτους, κρατικοί λειτουργοί, σύνδεσμοι καρκινοπαθών κ.ά. Όλοι σιωπούν, εγκληματική ομερτά*! Η Τράπεζα αποφασίζει… όλοι βγάλτε σκασμό! «Πες το, γίνεται».

*Ομερτά: Η υποχρέωση που αναλαμβάνουν μέλη εγκληματικών οργανώσεων να μη δίνουν πληροφορίες στις αρχές και στα ΜΜΕ.

Χρ. Ανδρέου

Πρόεδρος του Συνδέσμου Καρκινοπαθών ΕΛ.Α-ΖΩ

Εκδότης/συγγραφέας, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (γι’ αυτούς που διερωτώνται πού βρίσκω το θάρρος και τη δύναμη να αντιστέκομαι στα εγκλήματα σε βάρος των Καρκινοπαθών)