Η Κύπρος των “θαυμάτων”

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών και η… καταπάτησή τους!

Η Κύπρος των “θαυμάτων”

Η Επιτροπής Καρκίνου της Ευρωβουλής πέτυχε πρόσφατα, στις 16 Φεβρουαρίου 2022,  όπως η Ολομέλεια της Ευρωβουλής ψηφίσει με 657 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 27 αποχές, τη Νέα Στρατηγική Καρκίνου, με το σκεπτικό: «… για ενδυνάμωση της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου – προς μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη στρατηγική (2020/2267(INI))».  Τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα που αφορούν την Κύπρο και τα Κρατικά Ακτινοθεραπευτικά είναι τα  εξής:

Γ. … ότι σημειώνονται ανισότητες μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ περιφερειών σε κάθε χώρα όσον αφορά την έγκαιρη πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ σε οικονομικά προσιτές και ποιοτικές θεραπείες και περίθαλψη…

67. υποστηρίζει τη βελτίωση της ποιοτικής ακτινοθεραπείας στην ΕΕ, καθώς και την αυξημένη και ίση πρόσβαση σε αυτήν, με την αναγνώριση της ιατρικής φυσικής και της ακτινοθεραπείας ως ειδικευμένων κλάδων, την προώθηση κοινών προτύπων εκπαίδευσης και κατάρτισης, την αύξηση της ενωσιακής χρηματοδότησης ώστε να επεκτείνουν τα κράτη μέλη τις υποδομές ακτινοθεραπείας τους, και την αύξηση των επενδύσεων των ενωσιακών και εθνικών ταμείων έρευνας και καινοτομίας σε έρευνες στον τομέα της ακτινοθεραπείας·

105. αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, καθώς πολλές ογκολογικές κλινικές σε δημόσια νοσοκομεία πάσχουν από έλλειψη εργατικού δυναμικού και ικανότητας· ζητεί, επομένως, να δημιουργηθούν υψηλής ποιότητας ακτινοθεραπευτικές κλινικές και σύγχρονα ογκολογικά κέντρα σε δημόσια νοσοκομεία, με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία·

Κύπρος του μονοπωλίου, της διαπλοκής και της διαφθοράς

Κι όμως, η Κύπρος είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα της ΕΕ που δεν έχει Κρατικά Ακτινοθεραπευτικά και επιδιώκεται από την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ όχι μόνο να μην έχουμε Ακτινοθεραπευτικά αλλά και τα 2 Κρατικά Ογκολογικά, της Λευκωσίας και της Λεμεσού, να παραδοθούν «άμεσα» στο ιδιωτικό Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, ποτίζοντας έτσι το κελφτόδεντρο της εγκληματικής αισχροκέρδειας της σε βάρος των Καρκινοπαθών!!! Δεν έχει σημασία για την Επίτροπο αν καταπατούνται τα Δικαιώματα των Ασθενών και των Καρκινοπαθών στην Κύπρο, φτάνει να εξυπηρετηθεί η Τράπεζα, η δε Στρατηγική Καρκίνου της ΕΕ ψηφίστηκε για την Ευρώπη, όχι και για την τριτοκοσμική Κύπρο.

Η Κύπρος των θαυμάτων… προς ικανοποίηση των καρκινονονών!

Α. Η Κύπρος από το 2011 είναι η χώρα των «θαυμάτων»! Το 2011, σύμφωνα με το τότε Υπ. Υγείας, είχαμε ετησίως 3.300 νέα περιστατικά Καρκίνου με μια ανησυχητική ραγδαία αύξηση, που τότε είχαμε παγκόσμια 2,2% ετήσια αύξηση των κρουσμάτων, και ω του θαύματος, μέχρι σήμερα το 2022, που έχουμε παγκοσμίως ετήσια αύξηση των κρουσμάτων 4,5%, η Κύπρος των θαυμάτων, της διαπλοκής και της διαφθοράς, έχει ετησίως μόνο… 3.300 νέα περιστατικά Καρκίνου και άρα δεν χρειαζόμαστε Κρατικά Ογκολογικά-Ακτινοθεραπευτικά. Ενώ η ΕΕ καταγράφει ότι το 2018 είχαμε στην Κύπρο πάνω από 5.300 νέα περιστατικά Καρκίνου!!! Σημασία έχει τι λένε στην Κύπρο οι διοριζόμενοι ειδικοί και όσοι βάζουν το χέρι τους στο μέλι-Καρκίνος καθώς και οι κρατικοί γραφειοκράτες!

Β. Ο δε πληθυσμός της Κύπρου, για λόγους Καρκίνου, από το 2011 είναι σταθερά μόνο 862.000 ή κάπου εκεί κοντά, έστω κι αν το Υπουργείο Υγείας έστειλε το 2012 στην Π.Ο.Υ ότι είναι 1.140.000 το δε ΥΠΟΙΚ  ότι είναι 1.170.000, μια «μικροδιαφορά» 300.000 για να μην… χρειαζόμαστε κρατικά Ογκολογικά.

Γ. Αλλά και το γεγονός ότι στην Κύπρου μένουν χωρίς ακτινοθεραπεία τουλάχιστον 1.200 Καρκινοπαθείς ετησίως, εκ των οποίων το 60% άδικα θα πεθάνει, σύμφωνα με την Π.Ο.Υ., κάπου 700 συνάνθρωποι μας, δεν έχει σημασία… φτάνει να «ποτίζεται το κλεφτόδεντρο της αισχροκέρδειας.

Με μια απλή διαστρέβλωση των στατιστικών όλα αποκρύβονται… Στην Κύπρο των «θαυμάτων» είμαστε, Επίτροπο Υγείας στην ΕΕ έχουμε,  τραπεζίτες έχουμε, πολιτικούς και ΜΜΕ που έπαθαν βουβαμάραν, που δεν βλέπουν, δεν ακούνε και δεν μιλούν… έχουμε πληθώρα, φτάνει να μην ενοχλούνται τα συμφέροντα των εμπόρων υγείας και των καρκινονονών…

Κατά τα άλλα: Ζήτω η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών κι οι κάθε είδους κατεργαραίοι που μετέτρεψαν τον Καρκίνο σε λεφτόδεντρο και χρυσορυχείο, ούτως ή άλλως όλοι γεννηθήκαμε για να πεθάνουμε, σημασία δεν έχει το πότε αλλά να τα οικονομούν οι διεφθαρμένοι που παριστάνουν τους φιλάνθρωπους και που δήθεν νοιάζονται για τα Δικαιώματα των Ασθενών, τα Δικαιώματα των Ανθρώπων και τα Δικαιώματα των Καρκινοπαθών. Ζήτω, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών.

Χρ. Ανδρέου